Újabb epizóddal jelentkezett a 24.hu gasztronómiai podcastja, a Filéző. A héten Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője volt a vendég. Már tíz éve dolgozik az étteremben, ezért komolyabban belelátott a thai konyha népszerűvé válásába, és abba is, hogyan lett a gasztronómiai mainstream része. A Filézőben a thai ételek különlegességeiről is szó esik, és arról, mégis mennyi chili kerül a wokba.
Felívelő népszerűség
Amikor nagyjából 10 évvel ezelőtt megnyitott a Parázs, a thai ételek még abszolút nem tartoztak az általánosan ismert nemzetközi fogások közé. Azonban azóta az egyik legnépszerűbb konyhává vált, egyre többen ismerik az olyan alapfogásokat, mint a pad thai vagy a tom yum.
Ambrus Krisztián szerint ez a felívelő népszerűség az utazásnak köszönhető, ami egyszerűbb és olcsóbb is lett az elmúlt években.
Mivel így elérhetővé vált a Thaiföldre való utazás, az emberek nagy része megismerkedett a kultúrával és a gasztronómiai sajátosságokkal is, így az utazásból hazatérve, itthon is bátrabban keresték ugyanazokat az ízeket.
Emellé társul a magas minőség, amit szerencsére képesek tartani többek között a Parázsban is. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb alapanyag már Magyarországon is elérhető kis- és nagykereskedőknél, ezért a Thaiföldön kóstolt ízek nagyjából autentikusan köszönnek vissza Budapesten is.
Egy kis Thaiföld Budapesten
Az elmúlt tíz évben sorra nyíltak a thai vagy thai jellegű éttermek Budapesten, azonban Ambrus Krisztián ezt nem érzi versenynek, ugyanis elmondása szerint minden étteremben valahogy mást csinálnak, nem teljesen ugyanaz a kínálat. Van, aki háziasabban vagy modern felfogással áll a konyhához, ezért nagy a sokszínűség.
Amit még kiemelt, hogy a magyarokon kívül a budapesti thai közösség tagjai is előszeretettel látogatják a Parazsat, és ez nagy elismerés számukra.
„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – ezzel indokolta a thai ételek népszerűségét Ambrus Krisztián. Ahogy mondta, nem minden fogás borzasztóan csípős, van, amiből ki lehet hagyni a chilit, és szintén vannak vegetáriánus, vegán, laktóz- és gluténmentes opciók is.
A teljes beszélgetésért hallgassátok meg a Filéző legújabb részét!
Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:
- A kebabos, ahová Colin Farrell is mindennapi vendégként tért be – A Hari Kebab vezetője mesélt a 24.hu podcastjában
- Minden, amit a Michelin-csillagos SALT-ról tudni akartál – Tóth Szilárd és Boldizsár Máté a Filéző podcastjában
- „Minden főzés kicsit nyomozás is” – Dragomán György a konyha, írás és család kapcsolatáról mesélt a 24.hu podcastjában