„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a Filéző podcastjában

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Újabb epizóddal jelentkezett a 24.hu gasztronómiai podcastja, a Filéző. A héten Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője volt a vendég. Már tíz éve dolgozik az étteremben, ezért komolyabban belelátott a thai konyha népszerűvé válásába, és abba is, hogyan lett a gasztronómiai mainstream része. A Filézőben a thai ételek különlegességeiről is szó esik, és arról, mégis mennyi chili kerül a wokba.

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni”

Felívelő népszerűség

Amikor nagyjából 10 évvel ezelőtt megnyitott a Parázs, a thai ételek még abszolút nem tartoztak az általánosan ismert nemzetközi fogások közé. Azonban azóta az egyik legnépszerűbb konyhává vált, egyre többen ismerik az olyan alapfogásokat, mint a pad thai vagy a tom yum.

Ambrus Krisztián szerint ez a felívelő népszerűség az utazásnak köszönhető, ami egyszerűbb és olcsóbb is lett az elmúlt években.

Mivel így elérhetővé vált a Thaiföldre való utazás, az emberek nagy része megismerkedett a kultúrával és a gasztronómiai sajátosságokkal is, így az utazásból hazatérve, itthon is bátrabban keresték ugyanazokat az ízeket.

Emellé társul a magas minőség, amit szerencsére képesek tartani többek között a Parázsban is. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb alapanyag már Magyarországon is elérhető kis- és nagykereskedőknél, ezért a Thaiföldön kóstolt ízek nagyjából autentikusan köszönnek vissza Budapesten is.

Egy kis Thaiföld Budapesten

Az elmúlt tíz évben sorra nyíltak a thai vagy thai jellegű éttermek Budapesten, azonban Ambrus Krisztián ezt nem érzi versenynek, ugyanis elmondása szerint minden étteremben valahogy mást csinálnak, nem teljesen ugyanaz a kínálat. Van, aki háziasabban vagy modern felfogással áll a konyhához, ezért nagy a sokszínűség.

Amit még kiemelt, hogy a magyarokon kívül a budapesti thai közösség tagjai is előszeretettel látogatják a Parazsat, és ez nagy elismerés számukra.

Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – ezzel indokolta a thai ételek népszerűségét Ambrus Krisztián. Ahogy mondta, nem minden fogás borzasztóan csípős, van, amiből ki lehet hagyni a chilit, és szintén vannak vegetáriánus, vegán, laktóz- és gluténmentes opciók is.

A teljes beszélgetésért hallgassátok meg a Filéző legújabb részét!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...