A pisztráng manapság ritkaságszámba megy az ebédlőasztalokon. Sajnos már számos, korábbi élőhelyéről kipusztult, de azért jobb halárusoknál még mindig hozzájuthatunk szép, filézett egyedekhez. Aki már kóstolta a pisztrángot, biztosan nem feledi, mert az egyik legízletesebb, olajos húsú halunk, melyet itthon is tenyésztenek. S valóban, sokak szerint sokkal finomabb a tengerben úszkáló társaihoz képeset – akinek ez utóbbiak túlságosan jellegtelen ízűek, azok mindenképp nevezzenek be egy jó pisztrángvacsorára!
Azt talán már mondanunk sem kell, hogy mint a halak általában, a pisztráng is rendkívül egészséges: a többszörösen telítetlen zsírsav, az omega-3 megelőzi a szív- és érrendszeri betegséget, rengeteg fehérjét, vitamint tartalmaz, számos tanulmány bizonyítja, hogy már heti egyszeri halfogyasztás is meghosszabbíthatja az életet. A pisztrángot leggyakrabban önmagában, gondosan filézve fogyasztjuk, megsütjük – a legjobb ropogósra pirult krumpliágyon. A bőrét nem szükséges sütés előtt lehúzni, ha készen van, egy mozdulattal megszabadulhatunk tőle (nem mindenki teszi).
Még több halas recept közül itt válogathatsz
Jellegzetes íze van a húsának, ami nagyon jól kombinálható fűszerekkel: rozmaringgal, tárkonnyal vagy akár kakukkfűvel is. Páclével is próbálkozhatunk, nagyon érdekes, ha friss citromlével bőségesen átdörzsöljük. A savas citrom kissé megmarja a pisztráng külsejét, ami lényegében előkészíti a további felhasználáshoz. Persze a hal belsejét se hagyjuk ki a jóból, jusson ide is a pácból, akármilyet is választunk! Már jó áron kapható újburgonya, vágjunk egészen vékony félkarikákat, helyezzük egy nagyobb jénaiba és a befűszerezett, pácolt, ízlés szerint elkészített halat dobjuk rá: mehet az egész a sütőbe!
Harminc perc alatt, 180 fokon biztosan átsül! Igazi nyári csemege, ha valahol jó áron hozzájuthatunk, vegyük meg, plusz az első lépés a rendszeres halfogyasztás bevezetése felé.