A paradicsomszósz az olasz konyhától a mexikóiig megannyi ételben megjelenik, az ízes mártás kerülhet lepényekre, tésztákra, rakott ételekre, ízesíthet szószos ragukat is. Ha télen-nyáron ugyanúgy készítenénk ezeket a recepteket, használjunk jó minőségű, egész darabokat tartalmazó konzervet – ebből kiindulva, az alábbi ízesítésekkel létrehozhatjuk az aktuálisan kívánt paradicsomszószos finomságot. Nézzük, hogyan!
Nézd meg galériánkban a paradicsomszósz ízesítésének módjait, kattints a receptekért a képre!
1 paradicsomkonzerv, 5 étel – Így ízesítsd szükség szerint
Pizza
Az olasz lepények esetében jobb minél egyszerűbbre fogni az ízesítést, hogy a szósz ne nyomja el a többi feltét ízét. A konzervet hidegen, főzés nélkül alakítsuk szósszá: turmixoljuk tetszésünk szerinti állagúra az ízesítőkkel.
A pizzaszószba kerüljön: olívaolaj, só, bazsalikom, oregano.
Receptért kattints IDE!
Rakott tészta
Szintén az olasz csizmán maradva, készíthetünk különböző rakott tésztákat is, amelyekben a paradicsomszósz már elbír több aromát is, mint a pizzáé. Ezeket a mártásokat érdemes, de nem kötelező előfőzni, ugyanis a sütőben kap majd úgyis elég hőkezelést.
A tésztaszószba kerüljön: olívaolaj, dinsztelt hagyma, fokhagyma, só, bors, oregano, bazsalikom.
Receptért kattints IDE!
Enchilada
Dél-amerikai vizekre evezve, hússal vagy babos rizzsel töltött, fűszeres szószba és tejfölbe besütött tortillatekercseket, tehát enchiladát készítve is szükségünk lesz egy paradicsommártásra – persze más ízesítésben.
Az enchilada mártásába kerüljön: olívaolaj, hagyma, fokhagyma, limelé, római kömény, koriander, só, bors, oregano, fűszerpaprika, chili.
Receptért kattints IDE!
Paradicsomos húsgombóc
A nyári magyar kedvenc csak egy szerény gombóc lenne krumplival, ha nem úszna az egész fogás ízes, sűrű paradicsommártásban. Egyszerű, mégis karakteres aromáját az alábbi fűszerektől, ízesítőktől kapja.
A húsgombóc paradicsommártásába kerüljön: olaj, hagyma, zellerzöld, petrezselyem, só, bors, cukor.
Receptért kattints IDE!
Shakshuka
A Közel-Kelet lecsójának hívják a legtöbben a tunkolós egytálételt, és attól függetlenül, hogy ez a kijelentés megállja-e a helyét vagy sem, meg kell tanulnunk a megfelelő fűszerezést ahhoz, hogy mindig tökéletesen sikerüljön.
A shakshukába kerüljön: olívaolaj, hagyma, fokhagyma, kaliforniai paprika, sűrített paradicsom, fűszerpaprika, római kömény, koriander.
Receptért kattints IDE!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is lesd meg: