Káposzta és burgonya, két teljesen hétköznapi alapanyag, melyek télvíz idején még többször kerülnek a kezünk ügyébe. Mindkettőből jó kiadós fogások készíthetők: egytálak, vagy olyan komfortételek, amelyekkel ezekben a hideg hónapokban könnyen helyrehozhatjuk a lelkibékénket. A magyar konyhában szeretünk paradicsomot tenni mindenbe, ha csak egy kanálka sűrítmény formájában, de belecsempésszük mindenhová. Két nagyon menő ételünk készül az előzőekben említett alapanyagokból: a paradicsomos káposzta és a paradicsomos burgonya. Utóbbi nagyon hasonlít a húsgombócokhoz készített paradicsommártás és főtt burgonya elegyére. Ez a rántással készült paradicsomos szósz sok cukrot kap, amivel valójában a nyári édes paradicsom ízét szeretnénk előcsalni. A mostani melegházas parikkal azonban már nem lesz szükségünk semmilyen édesítőszerre.
Sütős paradicsomos káposzta
A sütőben készített paradicsomos káposzta csak alapanyagaiban hasonlít az eredeti főzelékre. Az egyik legjobb balatoni étterem őszi étlapjáról hoztam el ide a Nosaltyra. Az ott kóstolt fogás csak kinézetben hasonlít valamelyest az enyémre. A pontos receptet meg sem kérdeztem, mert már ott kitaláltam az én verziómat, ami nagyon fúziósra sikerült. A mostani TikTok-videók krémes-paradicsomos tésztáira hasonlít. Ezekben egy hőálló tál közepére beraknak egy adag krémsajtot, amit körbeszórnak felezett koktélparadicsommal, ezt egybesütik, majd főtt tésztával elkeverve fogyasztják. Nálam az olvasztható sajt helyett a babéros-sós-borsos lében előfőzött káposzta került a sütőtál közepére. A főzőlevet nem öntöttem ki, egy kicsi ment belőle a paradicsom és káposzta alá, a maradék a következő zöldséges bableves alapjául szolgált.
Az elkészült ételt többféle módon tálalhatjuk, íme pár példa:
- Vegán módon, ha feltétként kínáljuk főtt rizzsel vagy főtt burgonyával
- Vegán golyókkal vagy babos, cukkinis fasírttal
- Húspogácsával, fasírttal, natúr szelet mellé, ha köretként szeretnénk a tányérunkon látni
Olaszos paradicsomos burgonya
A magyaros változat egy olcsó fogás, például húsmentes hétfőkre kiváló választás lehet. A sós vízben főtt burgonyát főzelékszerűen készítik el, de általában nem friss, hanem konzerv paradicsom kerül bele. A legegyszerűbb változatában a rántást sűrített paradicsommal húzzák fel. Ebben az olaszos receptben a főtt burgonyát fűszeres paradicsomszósszal rétegezik és reszelt parmezánnal a tetején sütik meg, csodálatos fogás!
Ezt én egy kicsit egyszerűsítettem, hiszen elég azt a sok burgonyát meghámozni, ne kelljen még a főzési időre is várnunk! Inkább franciásan, nagyon vékonyra vágott nyers burgonyát tettem a tálba, ehhez pedig nagyobb adag paradicsom ment, amiben biztosan megfőtt, megsült az egész. Parmezánból sosem elég, minden sorba szórtam belőle. A rakottas tetejére morzsával és aprított petrezselyemmel elkeverve is ment a sajtból, erre kerültek a paradicsomkarikák, ettől még szebb és ízletesebb lett.
Ugye milyen egyszerű mindkét fogás? Mégis eltérnek a mindennapos, megszokott és néha már unalmas megjelenésüktől. Próbáld ki te is ezeket az átértelmezett variációkat!
Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon: