Ha már cukrozzuk a paradicsomlevest, csináljuk bevállalósan

Olvasói figyelmeztetés: a következő képek és sorok egyesek számára obszcénnak bizonyulhatnak, szélsőséges érzelmek előhívására és a rend megzavarására képesek. Továbbolvasás csak saját felelősségre!

Be kell vallanom, nem értek teljesen egyet a magyar konyhaművészet legtöbb döntésével. Nem értem, hogy miért kell mindent lisztes habarásba fojtani, nem tudom felfogni, miért landol panírban és bő olajban bármi, ami él és mozog, tanácstalanul nézem a szétfőtt tésztát, annak olajos főzővizét és a teremtés koronáját, az agyoncukrozott paradicsomlevest. Mindegyik példa azt célozza aláhúzni, hogy gyakorta nem érezzük a határokat, és nagy lendülettel elvetjük a sulykot, ha a főzésre kerül a sor. Hiszen persze, hogy kell cukor a paradicsomlevesbe. Na de ennyi?

A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!

Nem tudom sajnos, ki okolható ezért az egész helyzetért. Mutogathatnék ujjal a menzára, de már amúgy is oly' sok gasztronómiai baklövést és gyermekkori traumát a kontójára írtunk, hogy nem akarok ehhez a listához még többet hozzáadni. Ettől függetlenül az iskolai étkeztetés fertőtlenített viaszosvászon-labirintusának egyik félreeső sarkában biztosan mind szembetaláltuk magunkat egy telecukrozott, valahogy mégis torzan fanyar paradicsomlevessel. Azóta pedig vagy hozzuk magunkkal, vagy próbálunk egy életre megfeledkezni róla.

Fontos leszögezni, hogy a leves készítése során tényleg szükségünk lehet valamilyen édesítőre, azonban közel sem olyan excesszív mennyiségben, ahogy azt egyes receptek mondják.

A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!

A paradicsom önmagában savanykás, amely aromáját ellensúlyozhatjuk cukorral, mézzel – egy bizonyos szintig. Ugyanis, miután átléptük ezt a határt, a levesünknek már cseppet sem lesz paradicsom-, hanem annál inkább lesz cukoríze. És kinek jó az? Ugyanennyi erővel pirosra színezett cukros vizet is kanalazhatnánk, természetesen betűtésztával!

Ezen a ponton jutottam el az önmagamban puffogásnak arra a szintjére, ami hálistennek könnyedén átfordítható dühtől hajtott kreativitássá. Jelen esetben inkább kreatív rombolásról beszélhetünk: létre akartam ugyanis hozni egy olyan paradicsomlevest, ami tényleg, direkt, pofátlanul és minél természetesebb módon édes.

A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!

Hiszen megannyi konyhai eljárás akad, amivel egy ételt édesebbé tehetünk anélkül, hogy nagyobb mennyiségben bármilyen édesítőszerhez nyúlnánk, továbbá maguk az alapanyagok is gyakran rejtegetnek annyi cukrot a belsőjükben, hogy azt kinyerve tovább fokozhassuk a mézédes ízeket.

A paradicsomleveshez az alábbi édesítő eljárásokat és alapanyagokat vetettem be:

  • San Marzano paradicsomot használtam, amely egyrészt húsosabb, így koncentráltabb paradicsomízt ad, másrészt kevésbé savanyú fajta
  • a gyümölcsöt sütőben sütöttem meg, magas hőmérsékleten, némi olaj, ecet és kevés méz kíséretében, ahol gyönyörűen karamellizálódott: ez a módszer intenzívebb édességet ad, mint a főzés
  • lilahagymát karamellizáltam, ami a nevét meghazudtolva alig tartalmaz hozzáadott cukrot, a „karamell” nagy része ugyanis magából a zöldségből származik
A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!
  • sűrű balzsamecet-koncentrátumot adtam a leveshez, ami szintén természetesen édes
  • a paradicsomlevest mascarpone és tejszín keverékéből vert habbal tálaltam, amely cukor nélkül adja át tejtermékes, zsíros édességét
  • a megszokott feltétként kínált sajtos melegszendvicsbe édeskés ementáli sajtot reszeltem, a kenyerek külsejére leheletnyi méz került

A végeredményt hagyom magáért beszélni, mindenkinek ajánlom a leves elkészítését, ugyanis egy kiváló kitörési útvonal lehet abból a börtönből, amit a cukorral dúsított paradicsomleves jelent.

A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!

A tényleg édes paradicsomleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...