Hihetetlen, de akár ez is készülhet paradicsomból

Ha sikerül kikutatni ezt a módszert, akkor olcsóbb és környezettudatosabb műtrágya készülhet.

A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát, és sok energiát igényel – írta meg a Magyarmezőgazdaság.

A most kapható műtrágyákhoz olyan alapanyagok szükségesek, melyeknek forrásai végesek, és nem helyettesíthetők igazán, fogalmazott Josephine Cafmeyer, a belga Anorel műtrágyagyártó és -forgalmazó cég vezetője, aki egyúttal a kutatás kezdeményezője.

A paradicsom segíthet

Az Anorel vállalat az élénkülő kereslet miatt próbál most egy innovatív tervet kidolgozni, mely orvosolhatja ezt a problémát. A projektnek a Tombustion nevet adták.

Pályázatukat a Genti Egyetemmel együttműködve tavaly nyújtották be a helyi innovációs és vállalkozási ügynökségnek, az májusban jóváhagyta, így még abban a hónapban elkezdte a vállalat a fejlesztési munkákat.

Mindenekelőtt a paradicsomból a lehető legkisebb energiafelhasználással visszanyerhető kalcium-foszfát mennyiségére fognak fókuszálni.

Jelenleg Belgiumban és Hollandiában 2400 hektáron termesztenek paradicsomot szinte kizárólag hidropóniás rendszerben, és az erre használt közegekből a nehézfémek vagy más szennyezőanyagok növénybe való felszívódása kizárható. Ezért is olyan érdekes a paradicsom a kutatás szempontjából, hiszen a nagy mennyiségű biomasszából vélhetően értékes tápanyagokat lehet visszanyerni.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas hír:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!