Eddig soha nem látott, különleges ízű paradicsom kerül a magyar boltokba

Új paradicsomfajtát kezdtek el termeszteni Magyarországon. A különleges színű zöldség hamarosan a magyar piacon is megjelenik, így a hazai vásárlók is kipróbálhatják majd az új termést.

A svájci központú Syngenta nevű agrárvállalat által nemesített Yoom paradicsomot a Trivega Kft. orosházi és forráskúti kertészete termeszti, és várhatóan 300 ezer csomagot juttat belőle az üzletekbe. A vásárlók különleges sötétlila színéről ismerhetik fel a Yoom fajtát, amelyet édes-savanyú íze is egyedivé tesz a paradicsomok között – írja az MTI.

A lila paradicsom (YOOM)

A paradicsom ízéért az úgynevezett ötödik íz, az umami, sötétlila színéért pedig az antocianin felel majd, mely egy vízben oldódó, természetes pigment. A paradicsom karotinoidokban is gazdag, de C-vitaminban, káliumban és magnéziumban is bővelkedik.

A YOOM™ tavaly elnyerte a Fruit Logistica Innovációs Nagydíját, amely az egyik legrangosabb szakmai elismerés - számol be a paradicsom történetéről a Világgazdaság. A brüsszeli Taste Institute a paradicsom ízét három csillaggal, egyben a "Superior Taste Award" elismeréssel díjazta. A sötétlila zöldséget 20 országban, köztük Hollandiában, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban és Németországban is forgalmazzák, a termés szinte mindenütt helyi gazdálkodóktól kerül a boltokba.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...