Ha van olyan gyümölcs(!), amit a nap szinte bármelyik étkezésébe be tudunk illeszteni, akkor egészen biztos a paradicsom az. Indíthatjuk vele a napot, ha rántotta mellé gerezdeljük, kerülhet a tízórai szendvicsbe, főételek, levesek tömkelegét ízesítheti ebédkor, uzsonnára egy vajas kiflivel épp elég lesz, az este beköszöntével pedig kiadós salátákban parádézhat.
Egy ilyen gyakran használt alapanyag, mint a paradicsom biztosan sok ízzel találkozhat a konyhában: nézzünk most ezekből néhány ritkábban előforduló párosítást – csupa olyan társítást, amit mégis vétek lenne kihagyni.
Nézd meg galériánkban a paradicsommal társuló izgalmas ízeket!
5 szokatlan íz és alapanyag, amit a paradicsom mellé pakolhatsz
Őszibarack
Szerencsés együttállás, amikor a leglédúsabb nyári gyümölcs és a leglédúsabb nyári gyümölcszöldség egyszerre elérhető: természetesen az őszibarackról és a paradicsomról van szó (mégpedig ilyen sorrendben). Az előbbi leplezetlenül édes, amihez kiválóan simul a savas-fanyar paradicsom: hozzuk őket össze salátákban, hideg és meleg levesekben, szendvicsek ölelésében. Harmadikként tárulhat hozzájuk vagy egy friss sajt (pl. feta, kecskesajt, mozzarella) vagy valamilyen zöld levél (pl. rukkola, spenót).
Menta
Ha megkérdezik, milyen zöldfűszert párosítanánk a paradicsommal, elsőre biztosan a bazsalikomot vágnánk rá válaszként – ami persze egy teljesen természetes és logikus reakció. Azonban más fűszereknek is engedhetünk teret: például a mentának, ami pikánssá, szinte kirívóan frissé teszi a paradicsomos salátákat, leveseket.
Málna
Aki tud a málnaparadicsom létezéséről, annak képzeletbeli ízlelőbimbóin biztosan áttáncoltak már a két gyümölcs együttes aromái. Persze ez csak egy elnevezés, és inkább utal a paradicsom árnyalatára, semmint konkrét ízére. Kiindulási alapnak azonban épp tökéletes: eszünkbe juttathatja, hogy meg kéne kóstolnunk valamiben a málnát és a paradicsomot együttesen, legyen az krémleves, friss saláta vagy mártás/öntet.
Görögdinnye
Valahogy alapszabálynak tűnik, hogy a piros alapanyagok jól működnek egymás mellett – igaz ez a görögdinnye és a paradicsom kapcsolatára is. Ha kóstoltunk már dinnyés görög salátát vagy gazpachót, akkor tanúként állhatunk ki a fentiek mellett magunk is. Persze ezeken túl megannyi ételben keresztezhetik egymás útját a gyümölcsök: a dinnye jelenléte miatt ugyan leginkább főzésmentes, hidegkonyhai receptekben.
Aszalt sárgabarack
A lista talán legindokolatlanabb szereplője a koncentráltnapfény-ízű aszalvány: leginkább főételekben fordulhat elő, hogy egyszerre írja a recept a két alapanyagot, egészen konkrétan észak-afrikai fogásokban kóstolhatjuk meg a fűszeres paradicsomszószban puhára főzött aszalt barackot. Ezek mintájára elengedhetjük a fantáziánkat, és bármilyen fűszeres és paradicsomos étekbe megpróbálhatjuk beilleszteni a barackot.
Ezekkel a receptekkel érdemes kísérletezni:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További furcsán izgalmas ízek várnak rád: