Paradicsom, az igazi hazai superfood - 5 ok, hogy mindennap szerepeljen a menüdben

Végre itt a nyár, a paradicsomszezon - együk ezt a csodás zöldséget, amennyit csak lehet, élvezzük ki, hogy végre tényleg napsütötte íze van! (x)

Itt a nyár közepe, lassan elérhető az édes, szabadföldi paradicsom. A zöldségespultokban ma már rengetegféle különböző paradicsomot találunk: kicsi koktélt, datolyaalakút, nagy lédús gömböket, hosszúkás San Marzanokat, cakkos ördögszív-óriásokat. Válogathatunk piros, lilás, feketés, sárga, narancssárga bogyókat - tényleg hatalmas a kínálat.

Tudj meg többet a FruitVeB Naponta 3x3 fogyasztásösztönző programról itt!

Miért érdemes sok paradicsomot ennünk?

Amellett, hogy a paradicsom finom, számtalan ok van arra, hogy rendszeresen szerepeltessük étrendünkben - különösen frissen, szezonban szedve.

  1. Alacsony az energia- és a szénhidráttartalma - 100 g paradicsom mindössze 18 kcal, és 4 g szénhidrátot tartalmaz - így nagyobb mennyiségben fogyasztva sem kell aggódnunk amiatt, hogy megszaladunk a kalóriákkal vagy a szénhidráttal.
  2. Mind a kiegyensúlyozott, mind a fogyókúrás étrendnek fontos pillérei a zöldségek, a paradicsomos ételek fogyasztása hozzájárul a napi ajánlott élelmirost-bevitel biztosításához.
  3. Értékes antioxidáns összetevője a likopin, amely hatékony a különböző daganatok, pl. a prosztatarák megelőzésében. A paradicsom likopintartalma ráadásul a sütés, főzés során sem veszít hatékonyságából, sőt, zsiradékban oldva jobban is érvényesül.
  4. A likopin mellett tartalmaz még C-vitamint, karotinoidokat, flavonoidokat - amelyek szintén az szabadgyök-megkötő antioxidáns vegyületek közé tartoznak.
  5. Rendkívül változatosan elkészíthető - a paradicsom tényleg egy igazi szupersztár, fogyaszthatjuk szendvicseink mellé frissen, tehetjük salátába, a nagyobb fejeket megtölthetjük/-süthetjük, készíthetünk belőlük mártást és levest, de akár smoothienknak is alkotója lehet. Egytálételek, mint pl. a lecsó fontos alkotója, de használhatjuk sültek ízesítéséhez is.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

Annak érdekében, hogy a fenti jótékony hatásokat minél inkább kiélvezhessük, válasszunk mindig érett példányokat! Szerepeltessük ezt az értékes zöldséget rendszeresen az étrendünkben, készítsünk belőle változatos ételeket - és, ha tehetjük, akár télire is tegyünk el belőle!

Tudj meg többet a FruitVeB Naponta 3x3 fogyasztásösztönző programról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...