Paradicsom, az igazi hazai superfood - 5 ok, hogy mindennap szerepeljen a menüdben

Végre itt a nyár, a paradicsomszezon - együk ezt a csodás zöldséget, amennyit csak lehet, élvezzük ki, hogy végre tényleg napsütötte íze van! (x)

Itt a nyár közepe, lassan elérhető az édes, szabadföldi paradicsom. A zöldségespultokban ma már rengetegféle különböző paradicsomot találunk: kicsi koktélt, datolyaalakút, nagy lédús gömböket, hosszúkás San Marzanokat, cakkos ördögszív-óriásokat. Válogathatunk piros, lilás, feketés, sárga, narancssárga bogyókat - tényleg hatalmas a kínálat.

Tudj meg többet a FruitVeB Naponta 3x3 fogyasztásösztönző programról itt!

Miért érdemes sok paradicsomot ennünk?

Amellett, hogy a paradicsom finom, számtalan ok van arra, hogy rendszeresen szerepeltessük étrendünkben - különösen frissen, szezonban szedve.

  1. Alacsony az energia- és a szénhidráttartalma - 100 g paradicsom mindössze 18 kcal, és 4 g szénhidrátot tartalmaz - így nagyobb mennyiségben fogyasztva sem kell aggódnunk amiatt, hogy megszaladunk a kalóriákkal vagy a szénhidráttal.
  2. Mind a kiegyensúlyozott, mind a fogyókúrás étrendnek fontos pillérei a zöldségek, a paradicsomos ételek fogyasztása hozzájárul a napi ajánlott élelmirost-bevitel biztosításához.
  3. Értékes antioxidáns összetevője a likopin, amely hatékony a különböző daganatok, pl. a prosztatarák megelőzésében. A paradicsom likopintartalma ráadásul a sütés, főzés során sem veszít hatékonyságából, sőt, zsiradékban oldva jobban is érvényesül.
  4. A likopin mellett tartalmaz még C-vitamint, karotinoidokat, flavonoidokat - amelyek szintén az szabadgyök-megkötő antioxidáns vegyületek közé tartoznak.
  5. Rendkívül változatosan elkészíthető - a paradicsom tényleg egy igazi szupersztár, fogyaszthatjuk szendvicseink mellé frissen, tehetjük salátába, a nagyobb fejeket megtölthetjük/-süthetjük, készíthetünk belőlük mártást és levest, de akár smoothienknak is alkotója lehet. Egytálételek, mint pl. a lecsó fontos alkotója, de használhatjuk sültek ízesítéséhez is.

Annak érdekében, hogy a fenti jótékony hatásokat minél inkább kiélvezhessük, válasszunk mindig érett példányokat! Szerepeltessük ezt az értékes zöldséget rendszeresen az étrendünkben, készítsünk belőle változatos ételeket - és, ha tehetjük, akár télire is tegyünk el belőle!

Tudj meg többet a FruitVeB Naponta 3x3 fogyasztásösztönző programról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek