Minden reszkető ujjú gasztroújságíró mögött, aki néha üres fejjel le találja írni, hogy „kedvenc zöldségünk a paradicsom”, áll egy egész seregnyi olvasó, aki azonnal a segítségére siet, és felhívja figyelmét a tagadhatatlanul tudományos tényre, miszerint „A pARadICsoM gYüMÖlcS!!4!”. De egyszer mit tehet az ember, ha a tudomány állítását aktívan ostromolja a hétköznapi rutin, kikezdi a józan paraszti ész, és megnyirbálják a társadalmi normák?
Egyszerűen nem tudunk gyümölcsként gondolni a paradicsomra – pedig a váltás abszolút nem bonyolult, gondolati síkon csak egy egész kis lépést kell tennünk, ami az új ízek, ötletek és receptek viszonylatában mégis óriásinak hat majd. Induljon az átváltozás: lássuk, hogyan lesz a paradicsom zöldségből gyümölcs!
Nézd meg galériánkban a paradicsom gyümölccsé válásának lépéseit!
Nem zöldség a paradicsom, kezeld hát gyümölcsként!
Párosítsd más gyümölcsökkel
Kezdjük kicsiben: akár mindenféle konyhai eljárások és technikák nélkül is gyümölcsösebbé tehetjük a piros paradicsomot. Ezt elérhetjük olyan könnyedén is, hogy más, „igazi” gyümölcsökkel tesszük egy tálba. Készíthetünk salátát, amelyben ekképp találkozhat a paradicsom a görögdinnyével, málnával, őszibarackkal. Friss, nyárias köretet kapunk így, amit esetleg mézzel és egy édesebb ecettel tehetünk még finomabbá.
Készíts belőle hideg krémlevest
Mi készül a nyári gyümölcsökből a leggyakrabban? Ha a lekvárt a bebetonozott első helyén kivesszük az egyenletből, akkor a válasz egyértelműen a hideg krémleves lesz. A paradicsom is részt vehet ebben a projektben: készítsünk belőle egy édeskés levest, majd hűtsük le, és tálaljuk például édes ricottagombóccal vagy egy kanál mascarponés krémmel, pirított mandulaforgáccsal.
Süss belőle pitét
Amíg süt a nap, a gyümölcsök nyaralni édes, omlós, rácsos pitékbe mennek. Követheti őket a paradicsom is, ami kiváló alapja lehet például egy galette-nek. Ez a süteményformátum azért is kiváló választás, mert készíthető mind édes, mind sós ízben – ezért a határmezsgyén tanácstalanul lődörgő paradicsom otthonra lelhet benne. A tésztába hintsük kevés (1-2 evőkanál cukrot), a paradicsomokat (amelyek legyenek inkább a húsos, nem túl vizes fajtából) pedig ízesítsük mézzel, bazsalikommal, balzsamecettel.
Süsd édesre
Minden, ami gyümölcs, szerepelhet az asztalon vagy kompótként vagy chutney-ként vagy lekvárként. A paradicsomot ugyan nem tehetjük ki ezeknek az eljárásoknak (talán maximum chutney-ban landolhat), azonban a sütőt bekapcsolva készíthetünk belőle valami hasonlót. Tegyünk egy sütőtálba húsosabb, nem annyira leves paradicsomot (a koktél például ideális választás), majd keverjük el mézzel, kevés citromlével vagy ecettel és tetszőleges fűszerekkel (a bazsalikom és oregano ajánlott), és süssük 180-200 fokon addig, míg a gyümölcs meg nem puhult, de még nem esett teljesen szét. Az így kapott „kompótot” fogyaszthatjuk például sajttortával, panna cottával vagy más egyszerű, tejes-tejszínes édességgel. Persze, ha erre az ízkalandra még nem állunk készen, tegyük nyugodtan húsok mellé.
Receptek a kísérletezéshez:
Duplán görög saláta
Már csak a név miatt is úgy éreztem, muszáj megalkotnom ezt a salátát, persze hajtott a kíváncsiság is, hogy megtudjam, mennyire képes beilleszkedni a lédús dinnye a klasszikus görög ...
Pecorinós süti kandírozott koktélparadicsommal
Ezt a sütit először egy new york-i olasz étteremben készítették el. A nagyszerű az benne, hogy az alaptésztáját bármilyen más karamellizált gyümölccsel, például almával, körtével ...
Barackos caprese, paradicsommal és sonkával, könnyed salátaágyon
Azt hiszem, mindannyiunknak meg van a maga caprese receptre, igaz? Ez a legepikusabb kombinációja a lédús, érett paradicsomnak és a puha, friss mozzarellának. Az ég is egymásnak teremtette ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a nyári tartalmak is csak rád várnak: