Ha eljön a nyár, a paradicsom is gyakrabban díszíti konyhapultjainkat, ízesíti ételeinket. Amikor épp nem tésztát, levest vagy lecsót főzünk belőle, akkor különböző salátákba, hideg fogásokba tehetjük. Ráadásul – mivel a paradicsom íze oly’ sok mindenhez illik – kedvünk szerint szinte bármivel párosíthatjuk ezekben a salátákban. De tényleg bármivel: a zöldségeken túl próbáljunk ki pár édes gyümölcsöt is, és ámuljunk, milyen kiváló kombinációt alkotnak a lédús paradicsommal.
Nézd meg galériánkban a paradicsom gyümölcstársait, a tippekért kattints a képre!
4 gyümölcs, amivel párosítsd a paradicsomot idén nyáron
Eper
Nagyjából egyszerre indul e két alapanyag szezonja, így a korai darabokat bátran összeereszthetjük egy tálban. Az eper harsány édessége kiválóan illik a savanykásabb, umamis paradicsomhoz. Ráadásul mindkét gyümölcs kifejezetten lédús, így kiváló salátaalapot adnak – de akár krémlevest, salsát, mártást is készíthetünk velük.
Görögdinnye
Valamiért úgy tűnik, a nyár piros alapanyagai szuperül illenek egymáshoz: igaz ez a görögdinnye és a paradicsom esetében is. A legegyszerűbb, de legnagyobbat szóló nyári salátát kaphatjuk, ha a megszokott görög köretet (paradicsom, uborka, lilahagyma, feta) kiegészítjük a cukros-édes gyümölcs kockáival, de egy ízes gazpachóban is összeereszthetjük őket.
Őszibarack
A lédús barack már inkább a nyár második felében jelenik meg – ilyenkor már a paradicsomok is magabiztosabban érettek, lédúsabbak, szinte édesek a napfényben történő sütkérezéstől. Kiváló ok ez arra, hogy barackos-paradicsomos ételeket alkossunk: egy egyszerű caprese saláta (paradicsom, őszibarack, mozzarella, bazsalikom) fantasztikusan egyszerű kezdés lehet, de határt tényleg csak a saját fantáziánk szabhat a kísérletezésnek.
Cseresznye
Cseresznyét viszonylag ritkán rakunk a süteményeken és levesen túl másba: ha szeretnénk egy új, izgalmasabb területre betörni vele, párosítsuk paradicsommal. Zöldsalátákban nagyot szólnak majd (rukkolával, római salátával, uborkával keverve), de kísérhetjük őket sajtokkal (feta, kecskesajt) is.
Ízes receptek, amiket kóstolj meg idén nyáron:
Duplán görög saláta
Már csak a név miatt is úgy éreztem, muszáj megalkotnom ezt a salátát, persze hajtott a kíváncsiság is, hogy megtudjam, mennyire képes beilleszkedni a lédús dinnye a klasszikus görög ...
Juhtúrós-epres rukkolasaláta
Kezdődik az eperszezon. Nagyon szeretem ezt a gyümölcsöt, de tudom, hogy ilyenkor még nem az igazi, mégis elcsábulok néha. Néhány évvel ezelőtt találtam ki, hogy a rukkola és a ...
Labneh a kert kincseivel
A labneh a Közel-keleti joghurtsajt, ami a joghurt lecsöpögtetésével készül. Házilag is egyszerűen elkészíthető. Most egy olyan fogást készítettem vele, amit mindenki kedvére ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas nyári gasztroprojektek várnak: