Ebben a modern világban, a különböző módon feldolgozott alapanyagok és élelmiszerek Mekkájában gyakran elbizonytalanodhat az átlag vásárló. A paradicsom egy olyan gyümölcs, amely különösen sok permutációval képviselteti magát a polcokon: kényünk, kedvünk és igényeink szerint megvehetjük sűrítményként, passzírozott léként, hámozva, darabolva és konzervbe zárva, sőt, még előre ízesítve is. Természetesen a paradicsom esetében is igaz a szabály, ami a fogyasztói társadalmak életében oly’ sok minden másra: nevesen, hogy attól, mert valami létezik, nem biztos, hogy érdemes megvenni.
Nézd meg galériánkban a különböző módokon feldolgozott paradicsom hasznát, kattints a képre a tippekért!
A különböző módon feldolgozott paradicsomok előnyei-hátrányai
Egész paradicsomkonzerv
Fontos észben tartani, hogy a feldolgozott paradicsomtermékek elsődleges célja, hogy a lehető leghűbb módon imitálják a friss gyümölcsöt. Ehhez a szinthez az egész, hámozott paradicsomkonzerv kerül, amely (annak ellenére, hogy néha tartalmaz éretlenebb végű delikvenseket) kiváló alapja lehet bármilyen paradicsomos ételnek a szezonon kívül. Ha tehetjük, vegyünk egy magasabb minőségűt, de őszintén, már a boltok saját márkás termékeivel is jól járunk. Használhatjuk egészben, szétnyomva vagy leturmixolva is.
Darabolt paradicsomkonzerv
A logika azt diktálhatná, hogy a darabolt konzerv hasonlóan hasznos, mint az egész gyümölcsöket tartalmazó társa. Az igazság azonban sajnos nem teljesen így alakul: annak érdekében, hogy a fémhengerben eltett paradicsomkockák meg is tartsák szögletes formájukat, a gyártók gyakran állagjavítókat adnak a termék tartalmához. Éppen ezért, ha mindenképpen ragaszkodunk a konzervhez, mindig az egész paradicsomos verziót válasszuk.
Sűrített paradicsom
A tömény, mélyvörös paszta tulajdonképpen a passzírozott paradicsompüré extrém módon besűrített végterméke. Nyilván a legjobb a napon szikkasztott, persze ez ebben a modern, ipari világban nem mindig garantált – mindegy is, a lényeg, hogy sűrített paradicsomot mindenképpen megéri tartani otthon. És annak ellenére, hogy túlzásnak tűnhet egy recept részéről, amikor egyszerre kér tőlünk sűrített paradicsomot, majd konzerv/friss gyümölcsöt, higgyünk az utasításoknak. A sűrített paszta ugyanis (főleg alaposan karamellizálva) egy teljesen más, szinted édes alapot hoz létre paradicsomos ételeinkben, amit a többi termékkel biztosan nem tudnánk elérni.
Passzírozott paradicsom (passata)
A kartondobozba vagy üvegbe zárt, teljesen sima, hígabb paradicsomtermék talán a leggyakrabban választott a produktumok közül. Ennek legnagyobb oka egészen biztos az árazás: a dobozos passaták a legolcsóbbak az élelmiszerüzlet polcainak pirosló fertályán. Mindezt nem akarván elvitatni tőle, azért meg kell jegyeznünk, hogy a passzírozott lé nem adja a legautentikusabb és a legízesebb paradicsomélményt. Túl híg, ezért íze sem annyira koncentrált, illetve a főzés során is tovább kell forralnunk ahhoz, hogy a kívánt állagot elérjük vele. Helyette érdemes inkább pár simára turmixolt konzervparadicsomot bevetni: így szintén magtalan, de jóval sűrűbb és ízgazdagabb szószt, levest, tésztát, ragut kapunk majd.
Ízesített paradicsomszósz
A boltok, széles kínálatukkal, egyre csak azon dolgoznak, hogy számunkra minél kényelmesebbé tegyék az életet. Ez egy igen becsülendő dolog a részükről, persze bőven vannak olyan alkalmak, amikor jobb, ha nem élünk a felkínált lehetőséggel. Az előre ízesített paradicsomszószokkal például nem fogunk jól járni: mivel az extrán hozzáadott elemek megrövidítik a paradicsomos alapszósz élettartamát, azt a gyártók kénytelenek hozzáadott tartósítókkal ellensúlyozni. És bár gyakran ezek olyan ártalmatlan hozzávalók, mint a citromsav, de jobb, ha feltesszük magunknak a kérdést: „kell ez nekünk?”. Hisz fűszereink, hagymánk úgyis van otthon. Inkább használjuk azokat!
A legízesebb paradicsomos fogásaink:
Pasta al forno, az olasz rakott tészta
Ha olaszos tésztát csinálunk, a legtöbbször valami szószos-ragus spagettit vagy tagliatellét készítünk, esetleg tésztasalátát, de a lasagnán kívül ritkán küldjük sütőbe kedvenc ...
Klasszikus margherita pizza
Paradicsom, sajt és bazsalikom, na meg persze egy jó loccsintásnyi extra szűz olívaolaj. Csupán ennyi szükséges az egyik legegyszerűbb pizzához, a margheritához.
Pásztorpite szaftosan-sajtosan
Az angol konyhát sokszor alábecsüljük, pedig vannak igazi gyöngyszemei is! Az egyik ilyen a pásztorpite, ami gyakorlatilag köret és húsétel egyszerre: a zöldséges darált húsos ragut ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz: