4 nyomós indokot is tudunk, hogy rendszeresen fogyassz paradicsomot

Teljesen mindegy, hogy fürtös, koktél-, szilva- vagy datolyaparadicsomot fogyasztasz rendszeresen, hiszen mindegyik tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek nagyon hasznosak a szervezeted számára.

A paradicsomból készült fogások rettentően finomak, és a legtöbbjüket még a kezdő szakácsok is könnyedén el tudják készíteni, mindenféle nehézség nélkül. Azonban a paradicsom nem csak ezért egy csodálatos alapanyag. A kis piros alapanyag igazi superfood, ami rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, ráadásul segíthet a különböző betegségek kialakulásának megelőzésében is.

Igazi superfood a paradicsom

Rengeteg hasznos tápanyag

A paradicsom többféle antioxidánst tartalmaz, többek között karotinokat, flavonoidokat és C-vitamint. Egy darab paradicsom például egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 11%-át fedezi. A paradicsom legsajátosabb összetevője az úgynevezett likopin, ami a növény piros színét is adja.

Bár a növényi összetevőkre általában igaz, hogy ha nyersen fogyasztjuk ezeket, akkor kevésbé sérülnek a bennük lévő hasznos tápanyagok, a likopinnal kapcsolatban ez pont fordítva igaz. Szóval bátran grillezheted, főzheted, sütheted vagy pürésítheted!  

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

Mivel a likopin zsírban oldódik a legjobban, ezért érdemes lehet a zsiradékokkal fogyasztani a paradicsomot. Bátran adj a salátádhoz egy kis olívaolajat, vagy süsd meg egy kevéske olajon.

A szíved is szeretni fogja

A paradicsomnak szívvédő hatása is van, amit nagy valószínűséggel a többféle antioxidáns vegyület együttesének köszönhet. Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a likopin feltehetőleg csökkenti a szervezet saját koleszterintermelését. Illetve a vér likopintatalma és a szívinfarktusok előfordulása között fordított összefüggést találtak a kutatások során.

Gyors pestos paradicsomsaláta

Nyáron a rekkenő hőségben az emberek nem nagyon vágynak a tömény falatokra. Viszont a saláta ilyenkor igazán jól tud esni, főleg ha pillanatok alatt készen vagyunk vele! Ezzel a pestos ...

Segít a fogyókúrázóknak

Ha fogyni szeretnénk, mindenképp érdemes beiktatnunk a paradicsomot az étrendünkbe. Az alacsony energia- és szénhidráttartalmú alapanyagok sorába beállíthatjuk a paradicsomot is.  

Egy átlagos méretű (62 g-os paradicsom) mindössze 11 kcal-t és 2 g szénhidrátot tartalmaz, alacsony energiatartalmát magas, 95%-os víztartalmának is köszönheti. Mivel szénhidráttartalma alacsony, ezért a nyers paradicsomot lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatjuk. Készítsünk belőle ragukat, tésztaételeket, vagy tegyük a salátánkba!

Spagetti alla puttanesca

Spagetti örömlány módra. Vitatott, hogy honnan az elnevezés: egyesek szerint a szósz fűszerességére, csípősségére való utalás a tészta megnevezése, mások úgy tartják, hogy a ...

Véd a daganatos betegségekkel szemben is

Egyes kutatások nagyon erős bizonyítékokat találtak a paradicsomfogyasztás és számos daganatos betegség megelőzésének vonatkozásában. Több vizsgálat igazolta a paradicsom hatásosságát a prosztata-, gyomor- és tüdődaganatok megelőzésében, és ígéretesek a vizsgálatok a mellrák megelőzésében is.

Nem mindenkinek ajánlott:

Allergia

Nagyon ritka, hogy valaki a paradicsomra legyen allergiás vagy intoleráns (ilyen például a hisztaminintolerancia), de sajnos előfordul. Ilyen esetben egyértelműen nem javasolt fogyasztani.

Veseelégtelenség

Ha ezzel a betegséggel küzdünk, akkor magas káliumtartalma miatt mérsékelni kell a paradicsom fogyasztását.

Gyomorpanaszok, refluxbetegség

A paradicsom savassága fokozhatja ezen betegségek tüneteit. Ilyen esetben is belefér némi paradicsom az étrendbe, de a paradicsom vagy a paradicsomos étel mindenképp egészüljön ki olyan összetevővel, ami ellensúlyozza a savasságát. Együnk mellé pirítóst, burgonyát, rizst, kölest, hajdinát vagy tésztát!


Még több paradicsomos tartalom:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...