A minap a Deutsche Welle riportjában arról számoltak be, hogy csak idén januárban 20 százalékkal drágult a hazai paradicsom – írja a hvg.hu.
Miért lett ilyen drága?
A drágulás hátterében részben a termesztők költségeinek megugrása áll. Az energiáért, a műtrágyáért és a munkaerőért ugyanis mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. A műtrágya például másfél év alatt háromszorosára, a villamosenergia pedig duplájára drágult.
Így lesz a fürtös paradicsom kilós ára az üzletekben 2000-3500 forint között.
A riportban megszólaltatott Péter Mihály üllési gazdaságában folyamatos fejlesztésekkel próbáld védekezni az emelkedő költségek ellen. Ezek közé tartozik a napelemek használata is, amik fedezik a gazdaság áramigényének felét. Továbbá megújuló termálvízzel biztosítják a fűtést, és egy klímakompjúter segítségével ellenőrzik a hőmérsékletet és a páratartalmat.
Korábban Üllés környékén is virágzott a háztáji fóliázás, az uniós belépés után azonban a legtöbb kistermelő nem tudott korszerűsíteni.
Ezek a hírek is érdekelhetnek: