A szakértő szerint ezért kerül 2000 forintba a paradicsom kilója

A drágulás hátterében természetesen több tényező áll.

A minap a Deutsche Welle riportjában arról számoltak be, hogy csak idén januárban 20 százalékkal drágult a hazai paradicsom – írja a hvg.hu.

A szakértő szerint ezért kerül 2000 forintba a paradicsom kilója

Miért lett ilyen drága?

A drágulás hátterében részben a termesztők költségeinek megugrása áll. Az energiáért, a műtrágyáért és a munkaerőért ugyanis mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. A műtrágya például másfél év alatt háromszorosára, a villamosenergia pedig duplájára drágult.

Így lesz a fürtös paradicsom kilós ára az üzletekben 2000-3500 forint között.

A riportban megszólaltatott Péter Mihály üllési gazdaságában folyamatos fejlesztésekkel próbáld védekezni az emelkedő költségek ellen. Ezek közé tartozik a napelemek használata is, amik fedezik a gazdaság áramigényének felét. Továbbá megújuló termálvízzel biztosítják a fűtést, és egy klímakompjúter segítségével ellenőrzik a hőmérsékletet és a páratartalmat.

Korábban Üllés környékén is virágzott a háztáji fóliázás, az uniós belépés után azonban a legtöbb kistermelő nem tudott korszerűsíteni.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...