Így előzheted meg a paradicsom csúcsrothadását

A csúcsrothadást nem egy betegség, és nem is egy kártevő okozza... Na de akkor mégis micsoda? És hogy lehet ellene védekezni? Mutatjuk!

Nyakunkon az idei paradicsomszüret, úgyhogy már szinte a szánkban érezzük a belőle készített friss lecsó és a különféle paradicsomos ételek mennyei ízét. A baj csak az, hogy ha nem figyelünk kellőképpen, akkor csúcsrothadás ütheti fel a fejét a kedvenc piros gyümölcsünkön. Szerencsére akad megoldás a problémára! Íme!

Így előzheted meg a paradicsom csúcsrothadását

Kalciumhiányt jelez a csúcsrothadás

A gyümölcsök alján megjelenő csúnya barna, besüllyedt, vízzel átitatott foltok igazából a kalciumhiány jelei.

A legtöbb kezdő „paradicsomszülő" nem tudja, de a piros gyümölcsnek sokféle tápanyagra van szüksége a megfelelő növekedéshez. Elsősorban a nitrogén, a foszfor és a kálium fontos neki, ám akadnak különféle mikrotápanyagok is, amelyek mind szükségesek a termés egészségéhez.

Az egyik ilyen másodlagos tápanyag a kalcium. Ha ebből hiány alakul ki, akkor a gyümölcs funkciói károsodnak, ami a tövénél megjelenő rothadó foltokhoz vezet – írja a Sokszínű Vidék.

Lecsós szelet vegyes körettel

A frissen sült sertéskaraj és a lecsó csodálatra méltó találkoza a lecsós szelet, amit egyszerűen csak szeretni lehet. Köretként döntetlen helyen áll a rizs és a sült burgonya, és ...

Fontos tudni, hogy a csúcsrothadást több tényező is előidézheti. Ilyen lehet például a nem megfelelő műtrágyahasználat, a hideg időjárás vagy a talaj nem megfelelő pH-ja.

Mi a megoldás?

Először is azonosítani kell a probléma okát, majd a gyümölcs egészségét károsító tényezőkön kell javítani.

Például érdemes következetesebben locsolni, hogy a talaj mindig nedves legyen a paradicsomok alatt. Ha pedig kalciumhiány vagy tápanyag-kiegyensúlyozatlanság okozza a problémát, akkor megfelelő tápanyaggal lehet javítani a helyzeten. Ha viszont a kedvezőtlen pH okolható a csúcsrothadásért, akkor kénnel vagy mésszel javítható.

Ha betartjuk ezeket a szabályokat, akkor nem kell többé a csúcsrothadástól tartanunk! Jó lecsókészítést kívánunk!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...