Nyakunkon az idei paradicsomszüret, úgyhogy már szinte a szánkban érezzük a belőle készített friss lecsó és a különféle paradicsomos ételek mennyei ízét. A baj csak az, hogy ha nem figyelünk kellőképpen, akkor csúcsrothadás ütheti fel a fejét a kedvenc piros gyümölcsünkön. Szerencsére akad megoldás a problémára! Íme!
Kalciumhiányt jelez a csúcsrothadás
A gyümölcsök alján megjelenő csúnya barna, besüllyedt, vízzel átitatott foltok igazából a kalciumhiány jelei.
A legtöbb kezdő „paradicsomszülő" nem tudja, de a piros gyümölcsnek sokféle tápanyagra van szüksége a megfelelő növekedéshez. Elsősorban a nitrogén, a foszfor és a kálium fontos neki, ám akadnak különféle mikrotápanyagok is, amelyek mind szükségesek a termés egészségéhez.
Az egyik ilyen másodlagos tápanyag a kalcium. Ha ebből hiány alakul ki, akkor a gyümölcs funkciói károsodnak, ami a tövénél megjelenő rothadó foltokhoz vezet – írja a Sokszínű Vidék.
Fontos tudni, hogy a csúcsrothadást több tényező is előidézheti. Ilyen lehet például a nem megfelelő műtrágyahasználat, a hideg időjárás vagy a talaj nem megfelelő pH-ja.
Mi a megoldás?
Először is azonosítani kell a probléma okát, majd a gyümölcs egészségét károsító tényezőkön kell javítani.
Például érdemes következetesebben locsolni, hogy a talaj mindig nedves legyen a paradicsomok alatt. Ha pedig kalciumhiány vagy tápanyag-kiegyensúlyozatlanság okozza a problémát, akkor megfelelő tápanyaggal lehet javítani a helyzeten. Ha viszont a kedvezőtlen pH okolható a csúcsrothadásért, akkor kénnel vagy mésszel javítható.
Ha betartjuk ezeket a szabályokat, akkor nem kell többé a csúcsrothadástól tartanunk! Jó lecsókészítést kívánunk!
Még több érdekesség itt: