Paradicsomból készülnek a legízletesebb nyári saláták, a piros gyümölcs szebbé tesz minden teraszos reggelit, és akár egy egész kilót is meg tudnánk belőle enni egy ültő helyünkben. De mi mindent kezdhetünk még vele? Lássuk most azokat az izgalmas, érdekes recepteket, amelyek a napfényes évszakban kihagyhatatlanok, és a középpontjukban a paradicsom áll.
Sült paradicsomleves
A klasszikus, menzás paradicsomlevesnek adhatunk egy sokkal ízletesebb, sokkal hívogatóbb arcot, aminek az alapját a sült paradicsom adja. Olajjal, fűszerekkel és hagymával egy tepsin kell megsütnünk a gyümölcsöt, ami ettől komplexebb ízt vesz fel.
Tehetünk mellé vörös- vagy lilahagymát, fokhagymát, akár kápia paprikát is. Fűszerek terén használhatunk borsot, oreganót, bazsalikomot.
Miután megsült, krémesítsük simára egy kis alaplével vagy tejszínnel. Sűríthetjük száraz kenyérrel, zsemlemorzsával vagy például dióval is.
Nyers paradicsomleves
A ló túloldalán található a nyers paradicsomleves, a sült verzióval ellentétben teljesen főzés nélkül készül. A gazpacho lehet például kiváló kiindulási alap, persze a paprikát, uborkát kihagyhatjuk belőle, ahogy tetszik, és tehetünk helyükre más zöldséget.
Nem kell meghámozni vagy kimagozni a paradicsomot, mert úgy is össze fogjuk turmixolni az egész levest. A sűrítést itt is kenyérrel végezhetjük, az ízesítésre is hasonló lehetőségeink van, mint a sült leves esetében.
Töltött paradicsom
Hidegen és melegen is megtölthetjük a paradicsomot a számunkra szimpatikus krémmel. Ehhez először vágjuk le a gyümölcsök „kalapját”, majd kanalazzuk ki a lágy, magos részeket, hogy csak a húsosabb külső maradjon.
Tehetünk bele hideg krémeket: sajtkrémet, ricottát, hummuszt, zöldségpástétomokat. Ilyenkor tálaljuk pirítóssal vagy salátával előételként vagy egy hidegtál részeként.
Ha pedig szeretnénk, meg is süthetjük, csak ilyenkor valamilyen süthető tölteléket kell keresnünk: besamelt, sajtkrémet, krumplipürét, padlizsánkrémet. Olajozott tepsiben vagy sütőtálban tegyük be, nagyjából 200 fokra, 15-20 percig kell sütnünk. Grillezett húsok vagy zöldségek mellett nagyon jó.
Reszelt paradicsomsaláta
A Közel-Kelet egy izgalmas elkészítési módja, ha a paradicsomról van szó: a reszelés. Ez egy sajtreszelőn történik, és azért zseniális módszer, mert a végén egy pépes, darabos paradicsompürét kapunk, amibe a héj egyáltalán nem kerül bele.
Ezt a pépet ízesíthetjük sóval, borssal, reszelt fokhagymával és olívaolajjal. Tehetünk hozzá további zöldségeket (pl. uborkát), zöldfűszereket (petrezselymet, bazsalikomot). Tálalhatjuk húsok, sajtok és sült zöldségek mellett, vagy mártogatósként is.
Paradicsomos kenyérsaláta
A száraz kenyér felhasználására egy fantasztikus módszert találtak ki az olaszok, aminek a neve panzanella. Ez egy kenyérsaláta, amiben szerepelhet továbbá paradicsom, bazsalikom és olívaolaj.
Persze kedvünk szerint bővíthetjük a saláta hozzávalóinak listáját sajttal, olajbogyóval, paprikával, és bármi mással is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További nyári receptek, ötletek és tippek: