Valószínűleg, ő volt „mindenki sütije" a menzán, csak úgy tocsogott a csokiban. Nagyon egyszerű elkészíteni, de elrontani még könnyebb. Velünk azonban gyerekjáték lesz megcsinálni!
A mi egyik gyerekkori kedvencünk a piskóta! Lehet tojásos, vizes, gyümölcsös, lekváros, a formája pedig tekercs vagy bomba. Az alaprecepthez csak tojás, liszt, cukor és sütőpor kell, no meg pár mozdulat, egy jól előmelegített sütő, és készülhet is a csodasüti, amit kedvünk szerint variálhatunk. Hogy semmiképpen ne rontsuk el, adunk pár tuti tippet, hogy milyen legyen a szuper piskóta!
Piskotológia
- Az egyszerű, tojásos piskótánál alapszabály, hogy ahány tojás, annyi kanál cukor és annyi kanál liszt. Minél nagyobb, vastagabb piskótát szeretnénk, annál több tojás és annál több szárazanyag kell bele.
- Ha tömörebb piskótát szeretnénk, nem szükséges szétválasztanunk a tojásokat.
- Ha lazábbat, levegősebbet akarunk, akkor válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját, és külön-külön verjük fel.
- Ha kakaós vagy diós piskótát szeretnénk, annyi kanál lisztet hagyjunk ki belőle, amennyi kakaót vagy diót teszünk bele.
- Ha teszünk a tésztába olajat, sokkal tömörebb lesz, ezáltal könnyebben szeletelhető a piskótánk.
- A nyers tésztát mindig előmelegített sütőbe tegyük, és sütés közben ne nyitogassuk az ajtót, mert a piskóta összeesik!
Most, hogy már tudjuk az alapokat, tartsatok velünk, és készítsünk el együtt egyet, a számtalan piskótavariáció közül. Induljunk a retrotúrára, és az eredmény a menza sztárja, a csokiöntetes piskóta!
Piskóta csokiöntettel
Hozzávalók 6 főre
- 5 db tojás
- 30 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 6 ek víz
- fél cs sütőpor
- vaj a tepsi kikenéséhez
Az öntethez
- 15 dkg keserű csokoládé
- fél dl tej
- 2 ek étkezési keményítő
- fél dl víz
- 2 ek porcukor
Elkészítés lépésről lépésre
- A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel habosra keverjük.
- A liszthez hozzáöntjük a sütőport, és fokozatos keverés mellett hozzákeverjük a tojásos masszához. Ha úgy látjuk, hogy kicsit sűrű, akkor pár kanál vízzel hígítsuk.
- Egy 20x25-ös tepsit vajazzunk ki, béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Az elején ne nyitogassuk a sütőt, mert összeesik!
- Ha kész, vegyük ki a sütőpapír segítségével a tepsiből, és tegyük hűlni egy rácsra.
- A csokiöntethez a vizet keverjük el a keményítővel (ettől lesz olyan jó, pudingszerű az állaga, mint az oviban!). Kis lángon főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Akkor szórjuk bele a cukrot, és várjuk meg, amíg felolvad.
- Vegyük le a gázról, tördeljük bele a csokit, és kevergessük, amíg fel nem olvad. Akkor beleöntjük a tejet, és azzal is kikeverjük.
- A piskótát nagyobb kockákra vágjuk, nyakon öntjük a meleg csokival, és azonnal fogyasztjuk. Aki a leggyorsabb, az kaphat belőle repetát!