Pár tipp, hogy könnyebben le tudj mondani a PET-palackokról

Nem könnyű szemléletet váltani, de íme, néhány érv, amivel segítünk, hogyan szokj le könnyebben a PET-palackos üdítőkről!

Itt az idő változtatni, ha még mindig hatosával cipeled haza az ásványvizet, és hétközben is fél literes PET-palackos vizekkel fedezed a folyadékszükségleted. Rajtad is, rajtam is múlik, hogy a műanyagszennyezést sikerül-e megállítanunk.

Lássuk a leggyakoribb kifogásokat és megoldásaikat, figyelj!

Mindannyian tudjuk, hogy a sok-sok műanyag káros a környezetünkre, azt viszont már kevesebben, hogy Magyarországon a csapvíz kiemelkedően jó minőségű. Erről korábban is írtunkITT, az ország legnagyobb részén kiváló ivóvíz folyik a vezetékrendszeren át, egyenesen a poharadba, ami semmivel sem rosszabb minőségű, mint az ásványvizek. Sőt! Ásványianyag-tartalom szempontjából a csapvíz összetétele ideális az emberi szervezetnek.

Ezt láttad már?

Ásványvíz versus csapvíz - melyik a jobb?

Természetesen akadhatnak helyzetek, amikor elkerülhetetlen a PET-palack, például olyan helyen, ahol emberi fogyasztásra alkalmatlan a csapvíz, vagy valamilyen természeti katasztrófa közeleg, és be kell spájzolni ivóvízből (például hurrikánok idején), de valljuk be, nem ez a jellemző a legtöbbünk életére. Semmi értelme hát pénzt vesztegetni egy felesleges és amúgy ártalmas szokásra.

Gyűjts szelektíven!

Ha mindenképpen ragaszkodsz a műanyagban árult ásványvízhez, kólához, tejhez, akkor ne felejtsd el a szelektív gyűjtőbe dobni a palackot, miután megittad a tartalmát. Azt viszont tudnod kell, hogy az újrahasznosítás pénzbe, időbe, forrás-felhasználásba kerül, így ez sem az optimális megoldás, de mindenképpen jobb, mintha a műanyag a kommunális hulladék közé kerülne. Joghurtos, tejfölös, margarinos dobozok - emlékszel, hogy mennyire nem értettük, miért tárolják nagyanyáink a kiürült műanyagokat? Azért, mert nem egyszer használatos tárgyakon szocializálódtak, viszont mindent megjavítottak, újra felhasználtak stb.

Legközelebb az epres joghurtod poharát mosd el a mosogatóban, és helyezd a szelektívbe.

Tudtad?

A világon percenként 1 millió PET palackot értékesítenek. Nem létezik egyelőre környezetkímélő csomagolás, az alumínium, az üveg és a papír is hulladék lesz, nem bomlik le, viszont az üveg újrahasznosításához már kevesebb energia szükséges.

Igen, de olyan kényelmes csak leemelni a polcról

Kétségtelenül az, viszont egy újratölthető palackba csapvizet engedni szintén nem nagy fáradság, segítesz a bolygónknak, és egyúttal gondolsz azoknak a jövőjére is, akiket szeretsz. Ha mindenképpen javítani akarsz a víz ízén (ízlés kérdése), akkor vásárolj vízszűrő kancsót, de még egyszer, a csapodból folyó ivóvíz tökéletesen alkalmas fogyasztásra.

Viszont: ha nincs más opciód, engedd el a lelkiismeret-furdalást!

Tegyük fel, bevezeted az új szokást, és büszkén cipeled magaddal az újratölthető palackodat. Viszont nyaralás előtt otthon hagyod, vagy olyan helyre mész, ahova nem lehet bevinni stb. Ilyenkor engedd el, megesik az ilyesmi, vegyél magadnak a palackozott vízből. Eleget inni nagyon fontos, és nem az a cél, hogy egy-egy váratlan akadály miatt bűntudatod legyen. A környezettudatos életmód a mentalitásunk változtatásán múlik, nem a görcsösen szigorú rendszabályokon. Kezdd kicsiben, és eljutsz a teljes életmódváltásig.

Ezt olvastad már az ízHuszáron?

Szerinted jogosan számítják fel a csapvizet az éttermek?

viaDelish

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...