Nemrég a Rizikometer egy német terméktesztre hivatkozva arról számolt be, hogy a fűszerpaprikák jelentős részét növényvédőszer-maradékok szennyezik – írja a Házipatika oldala.
Termékenységre és magzatokra káros szer lehet a fűszerpaprikákban
Még május végén jelent meg a német ÖkoTest oldalán egy cikk, amely szerint az alapfűszernek számító fűszerpaprikák nagy mértékben szennyezettek különféle egészségre káros növényvédő szerekkel. Felhívásukat egy korábbi terméktesztre alapozták, amely során a megvizsgált paprikaőrlemények csaknem felében jelentős mértékű glufozinátmaradék-szintet és többszörös peszticidszennyeződést mutattak ki a kutatást végzők.
Bár mindkettő növényvédőszer aggodalomra ad okot, a glufozinát jelenléte megdöbbentő, hiszen a szóban forgó szert 2019 óta tilos használni az EU-ban, mivel káros hatással van az emberi termékenységre és a magzatokra, de úgy tűnik, hogy ettől függetlenül továbbra is felbukkanhat a fűszerpaprikában.
Mégis miként kerül növényvédőszer a fűszerpaprikába?
A probléma forrása nagy valószínűséggel az, hogy egy adag fűszerpaprikában több termelő alapanyaga keveredik, vagyis előfordulhat, hogy különböző növényvédő szereket használnak, így pedig peszticidek sokasága marad a fűszerben.
Az említett német teszten megvizsgált 33 paprikaőrleményből végül 13 kapott „nem kielégítő” besorolást. A Magyarországon is kapható fűszerpaprikák azonban kivétel nélkül „nagyon jó” minősítést kaptak, írja a lap.
Még több friss hír: