A magyar paprika, ami akár a jövő tápláléka is lehet

A bioreaktorban nevelt paprika űrbéli körülmények között is termeszthető, sőt, az élelmiszerválságra is környezetbarát módon nyújt megoldást.

A Debreceni Egyetem Űrtáplálási Kutatócsoportja már a harmadik nyilvános szüretre készülnek, akik újraértelmezve az üvegházas növénytermesztési rendszert, hulladékmentesen, víz- és energiatakarékosan nevelik nagyobb hozamú, saját nemesítésű paprikájukat.

A magyar paprika, ami akár a jövő tápláléka is lehet

Visszatértünk a régi, önmegtermékenyítésre képes paprikafajtákhoz, amelyeket hazai génbankban válogattunk össze. Négy-öt, alacsony fényigényű paprika törzset, ezekkel indítottuk el a kísérleteket. A kutatócsoport szakembereinek 15 éves tapasztalata van a vertikális farmok fejlesztésében, így a környezeti hatásokat kizáró technika - például a napfényt helyettesítő LED fény - jól ismert volt a számunkra

– magyarázta Dr. Fári Miklós, a Debreceni Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Az ilyen formán termesztett paprika tápanyagokban gazdag, továbbá szára is levelei is ehetőek, melyek szintén rengeteg értékes anyagokat tartalmaznak. A magokat az érett termésből kiveszik, további kutatás céljából.

Nemcsak a termése, de a szára és a levelei is ehetőek

A Capsitron névre keresztelt bioreaktorban kétszer annyi paprika termeszthető, mint egy üvegházban, ráadásul termőföld, mesterséges anyagok, napfény és mindenféle hulladék keletkezése nélkül.

A következő fontos lépés a paprika életében, hogy az Újmexikói Egyetem által előállított, és a NASA által tavaly az űrben is kipróbált, úgynevezett Hatch paprikával hasonlítják össze az új magyar fajtákat.

Forrásunk volt.

Kép: Velvet


Még több izgalmas tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...