Meghökkentő, milyen hatással van a papírpohár a környezetre

Rossz hírünk van számodra, ha már átszoktál a műanyagról a papírpohárra, ugyanis szomorú tényt állapított meg az utóbbiról egy friss kutatás.

„A papírpoharakban található bioműanyag nem minden esetben bomlik le, emiatt pedig mikroműanyaggal szennyezheti a környezetet, továbbá ivás közben bekerülhet a szervezetbe is" – olvasható a hvg.hu oldalán.

Meghökkentő, milyen hatással van a papírpohár a környezetre

A papírpoharak is károsak a környezetre nézve

Bár az elmúlt években a gyorséttermekből és kávézókból is lassan eltűntek a környezetszennyező műanyagpoharak, ám az Environmental Pollution című tudományos lapban közzétett tanulmány szerint a környezetkímélő papírpoharakból mérgező anyagok kerülhetnek elő. A poharak belső felületét ugyanis sokszor politejsavréteggel (PLA) vonják be, ami egy biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyagféleség. A PLA-t egyébként növényekből állítják elő, és a hagyományos műanyag alternatívájaként szokták használni.

Káros hatással van a vízben élő szúnyoglárvákra

A Göteborgi Egyetem kutatása során a műanyag poharat és a papírpoharat négy hétre vízbe vagy iszapba helyezték. Ezután a szúnyoglárvákat egy akváriumba tették át, amelybe a poharakat körül vevő vizet és üledéket töltötték a kutatók.

Az eredményekből az derült ki, hogy mindkét közegben lassabban növekedtek a lárvák, mint ami a természetes ütem lenne. Sőt, azt is megállapították, hogy minél hosszabb ideig volt az adott közegben a pohár, annál erőteljesebb volt ez a negatív hatás.

A kutatók úgy vélik, ez megkérdőjelezi azt az állítást, hogy a papírpoharak használata kevésbé káros a környezetre

– írja a cikk.

Korábbi kutatások egyébként már megállapították, hogy a bioműanyagban lévő mikroműanyagok valóban képesek bejutni a folyadékba, amit beleöntenek a pohárba, így például a kávéba is. Bethanie Carney Almroth, a Göteborgi Egyetem kutatója szerint a bioműanyagok nem bomlanak le hatékonyan, ezért fennállhat annak a veszélye, hogy a keletkező mikroműanyagokat az állatok és az emberek is lenyelik. A bioműanyagok legalább annyi vegyszert tartalmaznak, mint a hagyományos műanyagok – mondta a kutató.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...