Így még tuti nem ettél spenótot: palak tofu, a vegán indiai csodaebéd

A szuperzöld indiai egytál, a palak paneer vegán köntösben született újjá a konyhánkban. Ez a tofuval gazdagított, spenótos ragu laktató, és villámgyorsan elkészül. Ha izgalmas ízekre vágysz, ezt a receptet pont neked találtuk ki!

India nagyon híres a vegetáriánus és növényi alapú ételeiről: nem csoda, hiszen a lakosság jelentős része ilyen étrendet követ. Ezt az indiai tofus fogást egy eredetileg sajttal készülő verzióból alakítottuk át, hogy azok is élvezhessék, akik nem fogyasztanak tejterméket. Amilyen lenyűgöző a végeredmény, annyira könnyű összedobni, akár utolsó pillanatos ebéd vagy vacsora is lehet ez az indiai tofus fogás.

A palak tofu receptjét ITT találod!

Az indiai zöld ételekről

De hogy mit is takar a palak szó az étel nevében? Nos, az indiai konyha előszeretettel használ mindenféle zöld leveles zöldségeket. Ezek lehetnek egészen egzotikusak és számunkra ismeretlenek, mint például a görögszéna, szareptai mustárlevél és társaik.

De olyan jól ismert zöldségekkel is dolgoznak, mint a spenót. És itt válik el a két kategória: a palak azokra az ételekre utal, amelyek csak spenóttal készülnek, míg a saag nevű fogások a fent említett zöld levelek keverékét használják.

Sajt helyett tofuval

A recept alapját a palak paneer nevet viselő, tradicionális étel adja. A paneer tulajdonképpen egy gyors tejsajt, amit Indiában gyakran használnak alapanyagként.

A tofu azért kiváló helyettesítője itt a sajtnak, mert színben, kinézetben és állagban is hasonlít rá. A paneer kissé gumis, rágós textúrája visszaköszön ebben a vegán verzióban is.

Néhány trükk és jó tanács

Ugyan ilyenkor tavasszal könnyebben kaphatunk friss spenótot, egész évben elkészíthetjük ezt az ételt, mert a mirelit zöldséggel is ugyanolyan finom lesz.

Érdemes a tofut használat előtt „préselni”. Ez annyit takar, hogy egy súlyt ráhelyezve, kinyomjuk belőle az összes maradék nedvességet, így jobban tartja majd a formáját.

Helyezzük a tofut félbe vágva két papírtörlő közé, majd tegyünk rá egy nehezebb vágódeszkát. Hagyjuk így állni fél órát és már kész is.

Garam masala fűszerkeveréket még a nagyobb boltok polcain is ritkán találni. Azonban mi sem egyszerűbb, mint otthon összekeverni magunknak, hiszen a benne lévő fűszerek egyenként elérhetők.

Majdnem minden indiai étel fokhagymával és gyömbérrel indul. Ezeknél a legfontosabb, hogy tényleg egészen apróra vágjuk őket. Még egyszerűbb persze, ha lereszelve készítjük elő.

A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas vegán recept és cikk:

Címlapról ajánljuk