Palacsintaverseny angol módra

Nálunk a farsang a bálok és a fánkevés időszaka – az angolszász kultúrkörben viszont palacsintával ünneplik a böjt beálltát, ezért is hívják az idén február 21-re eső húshagyó keddet Pancake Day-nek. Számukra az olajban sült, tojást, tejet és cukrot tartalmazó palacsinta szimbolizálja mindazt, ami a negyven napos böjt során elhagyandó.

Több hagyomány is kapcsolódik húshagyó keddhez. A 12. század óta szokásos volt utcai futballmeccseket tartani ezen a napon, ám egy 1835-ös rendelet értelmében ma már tilos nyilvános utakon játszani, így ez a tradíció mostanra kihalt.

Továbbra is népszerűek azonban a palacsintaversenyek. A legenda szerint egy Olney-beli háziasszony egyszer annyira belefeledkezett az ünnepi palacsintasütésbe, hogy csak a megkonduló harangok figyelmeztették: ideje elindulni a templomba, és a nagy sietségben a serpenyőt is elfelejtette letenni. Olney-ban valóban régi szokás a palacsintaverseny, 1445-ben rendezték az elsőt. Hagyományosan csak háziasszonyok vehetnek részt rajta, a nyertesnek nemcsak gyorsnak, hanem ügyesnek is kell lennie: tisztes mennyiségű palacsintadobálás nélkül nem érvényes a győzelem! Azt mondják, ha férfiak is szeretnék megmérettetni magukat, háziasszony-szerelésben kell a rajtvonalhoz állniuk.

Néhány brit településen saját tradíció is kialakult: a lancashire-i Whitechapel gyerekei palacsintát kunyerálva járják körbe a falu házait, de csak narancsot vagy cukorkákat kapnak. A szokás eredete az lehet, hogy egykor a szegényebb parasztok a tehetősebbektől kértek az ünnepléshez palacsintát vagy tölteléket.

Igaz ugyan, hogy a húsvét előtti böjtöt már nem tartják olyan szigorúan a szigetországban sem, viszont egyetlen gyerek vagy felnőtt sem hagyná ki a fantasztikus alkalmat, amikor az évben egyszer hivatalosan is annyi palacsintát ehet, amennyi csak belé fér.

Palacsinta receptek itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...