4 egyszerű, de nagyszerű palacsintarecept a magyartól a finnig

Palacsintát a világ legkülönbözőbb pontjain sütnek az emberek, természetesen mindenhol más formában. A magyar klasszikustól a finn tepsis verzióig megannyi finomság közül választhatunk: lássuk a recepteket!

Mit kapunk, ha tejet, tojást és lisztet összekeverünk? Nos, sok minden kisülhet ezekből az alapanyagokból, de ha egy bizonyos módon és bizonyos arányban vegyítjük ezeket a hozzávalókat, palacsintát kapunk. De nem ám csak egyféle palacsinta létezik: Földünk különböző tájékain eltérő alakú és állagú palacsinták sülnek, amelyeket az őket fogyasztók eltérő feltétekkel látnak el.

Nézzük most a 4 legegyszerűbb palacsinta receptjét, valamint elkészítésük furfangjait!

4 egyszerű, de nagyszerű palacsintarecept a magyartól a finnig

Elkészítési tippek bármilyen palacsintához

Mivel a különböző palacsinták igen sok közös tulajdonsággal rendelkeznek (alapanyagokban, néha elkészítésben is), van néhány általános szabály, amit érdemes figyelembe vennünk, ha az alábbi receptek egyikét vagy bármilyen más palacsintát készítünk.

  • A legtöbb palacsinta alapját tej, liszt és tojás adja: ezeket a hozzávalókat érdemes turmixgéppel vagy botmixerrel elkeverni, hogy a massza teljesen csomómentes legyen.
  • Ha egyéb kiegészítő alapanyagok kerülnek az alapmasszába (pl. szódavíz, tojáshab), azokat utólag keverjük az alaphoz, ezzel megőrizve előnyös tulajdonságaikat.
  • A palacsinták előre bekevert masszáját pihentessük hűtőben, legalább 30 percig. Ettől jobban összeérik a tészta, amitől a vékony palacsinták kevésbé szakadnak majd, a vastagabbak pedig magasabbra nőnek.
  • Megfigyelhető, hogy a palacsinták magas hőfokon sülnek: mindegy, hogy serpenyőben vagy tepsiben, tűzhelyen vagy sütőben készítjük őket, használjunk nagyobb lángot vagy hőfokot. Így érhetjük el a szép aranybarna színt és tökéletes állagot.

A mi kedvencünk: egyszerű magyar palacsinta

A magyar palacsinta receptjéért kattints a képre!

Nyilván nem beszélhetnénk palacsintákról anélkül, hogy ne ejtenénk szót a klasszikus, magyar verzióról. Mind ismerjük, mind szeretjük, mégsincs két háztartás, ahol ugyanúgy készülne a finomság. Mégis vannak olyan tulajdonságok, amelyek mérvadói egy igazán jó magyar palacsintának.

Ahhoz, hogy a palacsintánk szép vékony legyen, pihentessük a tésztát, majd használjunk igazán forró serpenyőt: így szinte azonnal készre sül a palacsinta első fele, majd anélkül fordíthatjuk meg, hogy elszakadna.

Nem érdemes a masszába cukrot tenni, mert attól a kelleténél jobban karamellizálódni kezd a tészta, ami ragadáshoz vezethet.

Amit azonban tegyünk a masszába, az a zsiradék: ha olaj kerül a palacsintába, nem kell minden egyes sütés előtt ecsettel bekennünk a serpenyőt, mert a tésztából kisül majd épp elég ahhoz, hogy ne ragadjon.

Nézd meg videón is a magyar palacsinta elkészítését:

Itt a magyar palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Lusta reggelik főszereplője: gyors amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta receptjéért kattints a képre!

Persze nem mindenkinek jelenti ugyanazt a „klasszikus” kifejezés. Ha az USA-ban kérdezősködnénk például, az emberek valószínűleg az ő saját palacsintájuk felé mutogatnának. Ezek a kisebb átmérőjű, pufók, toronyba pakolt palacsinták isteniek reggelire vagy brunch-ra fogyasztva, és elkészítésük sem túl bonyolult.

A massza szinte ugyanazokból az alapanyagokból áll, azonban jóval sűrűbb, mint a magyar verzió. Ez lehetővé teszi, hogy vastagabb, légiesebb palacsintákat süssünk (a masszát a szódabikarbóna és a sütőpor fújja fel), amelyek egymásra pakolva impozáns halmot alkotnak.

A sütéshez használhatunk vajat vagy olajat is, az előbbi esetében azonban cseréljük rendszeresen a zsiradékot, ugyanis a vaj könnyen odakap, megég, és keserű ízt ad a palacsintakorongoknak.

Nézd meg videón is a gyors amerikai palacsinta elkészítését:

Itt a gyors amerikai palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Egy impozáns költemény: dutch baby palacsinta

A dutch baby receptjéért kattints a képre!

Ne engedjük, hogy a név átverjen minket: a dutch baby (szó szerinti fordításban holland bébi), abszolút nem holland származású recept – az USA-ban örvend nagyobb népszerűségnek, de manapság, az internetnek hála már a világ más részen is ismertté vált.

Különlegessége, hogy serpenyőben sül, azonban az edény nem a tűzhelyre, hanem a forró sütőbe kerül. A benne lévő massza magas peremeket növeszt, szinte egy „palacsintatálat” kapunk a sütés végére, amit kedvünk szerint megtölthetünk mindenféle jóval.

TIPP: Olyan serpenyőt használjunk, ami jól bírja az extrém hőfokokat: a legjobb az öntöttvas vagy más fémserpenyő (tehát nem teflon). Alaposan melegítsük elő, mielőtt beletennénk a vajat és a masszát, hogy a palacsinta rögtön forró környezetbe kerüljön és szinte azonnal megkezdhesse a sülést.

Itt a dutch baby palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Praktikus tepsis csoda: finn palacsinta

A finn palacsinta receptjéért kattints a képre!

Hogy még tovább egyszerűsítsék a palacsinta elkészítését, a finnek már serpenyővel sem vesződnek: palacsintatésztájukat a sütőben, tepsiben sütik készre. Az így kapott édesség inkább hasonlít egy lepényre, azonban miután szeletekre vágtuk, már jobban láthatjuk benne a palacsintás jelleget.

A tésztát kardamom, vanília és citromhéj teszi aromássá, az állaga pedig szinte krémesnek, pudingosnak mondható. Finnországban a legtöbbször friss tejszínhabbal és eperlekvárral fogyasztják a pannukakkut, azonban kedvünk szerint más feltétekkel is elláthatjuk.

TIPP: Sülés közben figyeljünk rá, hogy a tésztában kialakuló nagy buborékokat kiszúrjuk, különben nem sül majd egyenletesen a palacsinta, néhol megég, míg máshol szinte nyers marad.

Itt a finn tepsis palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, receptek és videók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...