4 egyszerű, de nagyszerű palacsintarecept a magyartól a finnig

Palacsintát a világ legkülönbözőbb pontjain sütnek az emberek, természetesen mindenhol más formában. A magyar klasszikustól a finn tepsis verzióig megannyi finomság közül választunk: lássuk a recepteket!

Mit kapunk, ha tejet, tojást és lisztet összekeverünk? Nos, sok minden kisülhet ezekből az alapanyagokból, de ha egy bizonyos módon és bizonyos arányban vegyítjük ezeket a hozzávalókat, palacsintát kapunk. De nem ám csak egyféle palacsinta létezik: Földünk különböző tájékain eltérő alakú és állagú palacsinták sülnek, amelyeket az őket fogyasztók eltérő feltétekkel látnak el.

Nézzük most a 4 legegyszerűbb palacsinta receptjét, valamint elkészítésük furfangjait!

4 egyszerű, de nagyszerű palacsintarecept a magyartól a finnig

Elkészítési tippek bármilyen palacsintához

Mivel a különböző palacsinták igen sok közös tulajdonsággal rendelkeznek (alapanyagokban, néha elkészítésben is), van néhány általános szabály, amit érdemes figyelembe vennünk, ha az alábbi receptek egyikét vagy bármilyen más palacsintát készítünk.

  • A legtöbb palacsinta alapját tej, liszt és tojás adja: ezeket a hozzávalókat érdemes turmixgéppel vagy botmixerrel elkeverni, hogy a massza teljesen csomómentes legyen.
  • Ha egyéb kiegészítő alapanyagok kerülnek az alapmasszába (pl. szódavíz, tojáshab), azokat utólag keverjük az alaphoz, ezzel megőrizve előnyös tulajdonságaikat.
  • A palacsinták előre bekevert masszáját pihentessük hűtőben, legalább 30 percig. Ettől jobban összeérik a tészta, amitől a vékony palacsinták kevésbé szakadnak majd, a vastagabbak pedig magasabbra nőnek.
  • Megfigyelhető, hogy a palacsinták magas hőfokon sülnek: mindegy, hogy serpenyőben vagy tepsiben, tűzhelyen vagy sütőben készítjük őket, használjunk nagyobb lángot vagy hőfokot. Így érhetjük el a szép aranybarna színt és tökéletes állagot.

A mi kedvencünk: egyszerű magyar palacsinta

A magyar palacsinta receptjéért kattints a képre!

Nyilván nem beszélhetnénk palacsintákról anélkül, hogy ne ejtenénk szót a klasszikus, magyar verzióról. Mind ismerjük, mind szeretjük, mégsincs két háztartás, ahol ugyanúgy készülne a finomság. Mégis vannak olyan tulajdonságok, amelyek mérvadói egy igazán jó magyar palacsintának.

Ahhoz, hogy a palacsintánk szép vékony legyen, pihentessük a tésztát, majd használjunk igazán forró serpenyőt: így szinte azonnal készre sül a palacsinta első fele, majd anélkül fordíthatjuk meg, hogy elszakadna.

Nem érdemes a masszába cukrot tenni, mert attól a kelleténél jobban karamellizálódni kezd a tészta, ami ragadáshoz vezethet.

Amit azonban tegyünk a masszába, az a zsiradék: ha olaj kerül a palacsintába, nem kell minden egyes sütés előtt ecsettel bekennünk a serpenyőt, mert a tésztából kisül majd épp elég ahhoz, hogy ne ragadjon.

Nézd meg videón is a magyar palacsinta elkészítését:

Itt a magyar palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Lusta reggelik főszereplője: gyors amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta receptjéért kattints a képre!

Persze nem mindenkinek jelenti ugyanazt a „klasszikus” kifejezés. Ha az USA-ban kérdezősködnénk például, az emberek valószínűleg az ő saját palacsintájuk felé mutogatnának. Ezek a kisebb átmérőjű, pufók, toronyba pakolt palacsinták isteniek reggelire vagy brunch-ra fogyasztva, és elkészítésük sem túl bonyolult.

A massza szinte ugyanazokból az alapanyagokból áll, azonban jóval sűrűbb, mint a magyar verzió. Ez lehetővé teszi, hogy vastagabb, légiesebb palacsintákat süssünk (a masszát a szódabikarbóna és a sütőpor fújja fel), amelyek egymásra pakolva impozáns halmot alkotnak.

A sütéshez használhatunk vajat vagy olajat is, az előbbi esetében azonban cseréljük rendszeresen a zsiradékot, ugyanis a vaj könnyen odakap, megég, és keserű ízt ad a palacsintakorongoknak.

Nézd meg videón is a gyors amerikai palacsinta elkészítését:

Itt a gyors amerikai palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Egy impozáns költemény: dutch baby palacsinta

A dutch baby receptjéért kattints a képre!

Ne engedjük, hogy a név átverjen minket: a dutch baby (szó szerinti fordításban holland bébi), abszolút nem holland származású recept – az USA-ban örvend nagyobb népszerűségnek, de manapság, az internetnek hála már a világ más részen is ismertté vált.

Különlegessége, hogy serpenyőben sül, azonban az edény nem a tűzhelyre, hanem a forró sütőbe kerül. A benne lévő massza magas peremeket növeszt, szinte egy „palacsintatálat” kapunk a sütés végére, amit kedvünk szerint megtölthetünk mindenféle jóval.

TIPP: Olyan serpenyőt használjunk, ami jól bírja az extrém hőfokokat: a legjobb az öntöttvas vagy más fémserpenyő (tehát nem teflon). Alaposan melegítsük elő, mielőtt beletennénk a vajat és a masszát, hogy a palacsinta rögtön forró környezetbe kerüljön és szinte azonnal megkezdhesse a sülést.

Itt a dutch baby palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Praktikus tepsis csoda: finn palacsinta

A finn palacsinta receptjéért kattints a képre!

Hogy még tovább egyszerűsítsék a palacsinta elkészítését, a finnek már serpenyővel sem vesződnek: palacsintatésztájukat a sütőben, tepsiben sütik készre. Az így kapott édesség inkább hasonlít egy lepényre, azonban miután szeletekre vágtuk, már jobban láthatjuk benne a palacsintás jelleget.

A tésztát kardamom, vanília és citromhéj teszi aromássá, az állaga pedig szinte krémesnek, pudingosnak mondható. Finnországban a legtöbbször friss tejszínhabbal és eperlekvárral fogyasztják a pannukakkut, azonban kedvünk szerint más feltétekkel is elláthatjuk.

TIPP: Sülés közben figyeljünk rá, hogy a tésztában kialakuló nagy buborékokat kiszúrjuk, különben nem sül majd egyenletesen a palacsinta, néhol megég, míg máshol szinte nyers marad.

Itt a finn tepsis palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, receptek és videók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...