Erre jobb odafigyelni: ezért bukhatsz több tízezer forintot is a palackvisszaváltással

2024 januárjától lépett életbe a MOHU által üzemeltetett palackvisszaváltási rendszer, mely helyenként inkább döcögősen, mint gördülékenyen működik még most is. A Péncentrum munkatársa kutatásával kiderítette, milyen rejtett buktatói vannak az egyébként is sokak által kritizált újrahasznosítási folyamatnak hazánkban.

A Pénzcentrum kutatásából kiderült, mennyi pénzt bukhatunk éves szinten a palackvisszaváltáson. Arról már korábban is írtunk, milyen fennakadásokkal üzemel a MOHU PET palackvisszaváltóinak jelentős része, de most fény derült arra is, milyen rejtett buktatói vannak a rendszernek, és hogyan „károsítja" meg azokat, akik nem foglalkoznak a visszaváltással.

A palackvisszaváltás egyik árnyoldala, hogy éves szinten rengeteg pénzt veszíthetünk / fotó

Miután a boltokban már csak 50 forintos betétdíjú műanyag palackokat, üvegeket és fém üdítős dobozokat tudunk venni, így a legtöbb ember elkezdte otthonában gyűjteni ezeket, hogy később egy nagyobb pakkot vigyen vissza.

Vannak azonban, akiknek se lehetősége, se idegrendszere nincs a néha „trükkös" automatákhoz, így egyszerűen kidobják a legközelebbi kukába a palackot.

A kutatás alanya 10 napon keresztül számolta, hogy hány ilyen 50 forint értékű üveget vesz, és kiemelendő, hogy viszonylag átlagos fogyasztásnak mondható az övé, viszont csapvizet nem iszik, így az ásványvizet is megveszi a boltokban.

A legtöbb esetben napi 100 forintot bukott (amennyiben nem vitte vissza a palackot), de egy nap alatt ez az összeg akár a 300-350 forintot is elérte. 10 nap alatt 1750 forintot számolt össze a palackok betétdíjából, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 175 forintot bukna.

Havonta tehát 5.250 forintot, éves szinten pedig 63.875 forintot "kukáz ki" az, aki nem gyűjti és váltja vissza a palackokat.

Ez az összeg pedig azoknál a családoknál, ahol feltételezhetően jóval több üdítő és ásványvíz fogy, jóval nagyobb is lehet.

Forrásunk volt.

Kép forrása: Facebook


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...