Pakóra, tempura

Pakora 2.

Tej- és tojásmentesen sütött zöldségek, húsok, gombák, bundában. A pakóra (pakora, pakura) és tempura készítéséhez ez a két összetevő nem feltétlenül szükséges.

Mielőtt még helyesbítő levelet írnának kedves olvasóim, figyelmeztetve, hogy a pakura a kőolaj lepárlása után visszamaradó, sűrű, ragacsos anyag, és hogy kerül ez a főzésnek még a közelébe is, kérem, ne tegyék! Nem elírás, hívják így is az indiai bundázott ételeket. Panírozottnak is nevezhetném, de lehet, hogy az újabb félreértésre adna okot. A paneer vagy panír ugyanis szintén indiai étel, egy tejből készült sajtféleség (nyomtatott túró) neve.

Térjünk azonban rá a lényegre, vagyis, milyen összetevőkből áll a roppanós pakóra bundája. Szükséges hozzá liszt – kinek-kinek ízlésére bízva, milyet szeret, de vegyíthető is többek között a sárgaborsó-, csicseriborsó-, kukorica-, rozs-, hajdina-, búzaliszt –, amit fűszerezünk (kurkuma, szerecsendió, koriander, garam masala, só és még számtalan fűszerféleség, ízléstől és fantáziától függően), majd nagyon hideg vízzel, jó sűrű tésztává elkeverünk. (Lehet, hogy a tészta állaga hasonlít a pakurára?)

Pakora

Ebbe a kutyulékba kell aztán a különféle, vékonyra szeletelt sütnivalókat – és itt újra segítségül hívhatjuk fantáziánkat, mivel bármilyen zöldségből, halból, rákból, de másféle húsokból, sajtból, gyümölcsből is készülhet pakóra – mártogatni, majd forró zsiradékban (Indiában főleg ghíben, tisztított vajban) kisütni.

Spárga tempura

A bunda lazább, ha kevés sütőpor is kerül a masszába. (Víz helyett joghurt is használható, de akkor már nem tejmentes az étel.) A japán tempura tésztája szinte szóról szóra megegyezik a pakóráéval, igaz, sokszor tojást is kevernek hozzá, az azonban elhagyható.

Amit fontos megjegyezni: mindig jéghideg legyen tészta, a zsiradék pedig forró, mert ennek köszönhetően képződik ropogós réteg sütés közben. Ha elég vékonyak a szeletek, nem is szükséges előfőzni az alapanyagokat.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...