Hétvégén már megint kicsit túlfőzted magad, és sok a maradék? Csemetéid és finnyás párod nem szívesen eszi kétszer ugyanazt? Mi tudjuk a megoldást – varázsold újjá a régi fogást!
Készülj fel időben!
Vannak olyan alapanyagok, melyeket hajlamosak vagyunk fölöslegesnek tekinteni. Ilyen például a tojásfehérje, hiszen rengeteg receptben csak a sárgája szerepel. Viszonylag ritka, hogy fehérjéből kell több, de különben hogyan készítenénk habcsókot vagy plavolvát? Így a tojásfehérjéket soha ne dobjuk ki, mindíg fagyasszuk le – célszerű azonban ráírni a dobozra, éppen hányat tárolunk. Szintén jó megoldás a fagyasztó a kenyér és egyéb pékáruk túljelentkezése esetén. Ha a fülünkön jön ki a bundás kenyér, csak szeleteljük fel és fagyasszuk le a kenyeret, így, ha frissre vágyunk, elérhetjük a hatást, ha 5 percre a sütőbe tesszük. Ha pedig van pár szem fagyasztott pogácsánk, még a váratlan vendégsereg sem okozhat meglepetést.
Ételreinkarnáció
De mi van akkor, ha nem a mélyhűtő tartalmából készülünk új ételt főzni, hanem egy már meglévő, de megunt ételt akarunk turbózni?
- A húsleves maradéka például tökéletes saláta lehet a zöldségek és a hús felkockázása és fűszeres joghurttal való nyakon öntése után.
- A maradék pörkölt szinte azért könyörög, hogy hortobágyivá válhasson, pár megmaradt marék tésztából pedig édes vagy sós rakottast készíthetünk.
- Rizsből egy kis zöldséggel és fűszerekel finom gombóc készülhet, ami a másnapi főzelékhez is tökéletes feltét lehet.
Még több recept maradék tésztából! >>
Merj kreatív lenni!
Legyen az az alapelv, hogy ami nem romlott, az még hasznos! Mert ugye nem az a cél, hogy azt, amit drága pénzen megvettél, és amibe időt, energiát fektettél, kidobd? Pár irányadó ötlet, és meglátod, fantáziád szárnyalni fog!
- A kiszáradt, régebbi sajtot reszeld bele a fasírtba!
- Maradék ragu zöldségbe töltve és tejföllel, joghurttal leöntve tökéletes és gyors vacsora.
- Főtt zöldségekből fasírt, felfújt vagy akár saláta is készülhet!
Maradékból is főzhetsz istenit! >>
Oszd meg: Te hogyan hasznosítod újra a maradékot?
Babamenü: gyorsan, könnyedén, színeset >>