Ugyan nem szurkolok egy focicsapatnak sem, de a lilákat szeretem. Padlizsán, szilva, füge, mind-mind nagyszerű alapanyagok! Múlt héten szilvás édességeket kreáltam, most pedig belecsaptunk a padlizsános őrületbe.
Imádom a török gyorsétkezdék joghurtos padlizsánsalátáját, így hát ezzel kezdtük a lilaködös megőrülést. Természetesen görög joghurt dukál hozzá, ez sokkal krémesebb, mint a sima joghurt. Ha jól átsütöm a padlizsánt, akkor szinte szétomlik szánkban a falat. Készítettem fokhagymásat és menteset, az érzékeny gyomrú családtagokra is gondolva. Úgy tűnik, jól indítottam ezzel a fogással! Egyrészről mindenki ismerte, másrészről még az is megszerette, aki idáig nem kedvelte.
Gondolatban a török vizekről a hozzá közeli görög tengerre eveztem, és a sült padlizsánszeleteknek egy muszakaágyat terveztem. Darált hús hiányában ez azonban csak terv maradt. A haza becsületének megmentésére az olaszok siettek segítségemre. Minden olasz szakácsnak (és nekem is) megvan a maga verziója a melanzane alla parmigiana-ra, vagyis a sajtos rakott padlizsánra. Ez az egytálétel darált marhahússal és vega formában is szuperszónikus. Ha egy nappal korábban elkészítjük, akkor lesz a legjobb.
Tipp
Amikor serpenyőben sütjük a padlizsánszeleteket, bármennyi olajat öntünk alájuk, azt felszívják. Ettől nem szabad megijedni, csak használjunk jó minőségű olívaolajat, és amikor cserépedénybe más zöldségekkel összerakjuk, akkor ízletes zöldséglével egyetemben visszakapjuk.
Aztán jött az megkerülhetetlen, a kihagyhatatlan, a legnagyszerűbb: a padlizsánkrém. Ha valaki nem szereti a padlizsánt grillezve vagy sütve, krém alakban akkor is megkóstolja. Én gyermekkoromban szerettem bele, amikor erdélyi rokonok jártak nálunk, és nem üres kézzel érkeztek - táskájukból házi készítésű padlizsánkrémet és vinettát húztak elő. Azóta is azt a kemencében sült padlizsánízt keresem. Otthoni sütőben nem lesz olyan ízes, füstös a sült zöldség. Amióta rátaláltam a füstölt paprikaporra, azóta szerencsésnek érzem magam, ez ugyanis visszaadja azt a pikantériát, amibe annak idején beleszerettem. Így a gyerkőceimnek nemcsak leírást, hanem kézzel fogható tanúbizonyságot adhatok a padlizsánkrém dicsőségéről.
Jövő héten magos kenyeret és körtés sütit sütök, addig is pakoljuk tele padlizsánkrémmel a kenyerünket!
Gréti