Padlizsánkrém, ahogy még nem próbáltad

Hozzám hasonlóan te is unod már a megszokott szendvicseket és felvágottakat? Akkor itt az idő, és egy recept is, hogy kipróbálj valami újat!

Úgy unom már a felvágottakat. Hiába az a legegyszerűbb, ha az ember csinál magának egy szendvicset, egy idő után már telítődik, hiszen a variációk száma véges. És most arról az esetről beszélek, amikor nem akarunk nekiállni semmi komolyabb munkának, mert persze szendvicsben is lehet extrát alkotni, de azzal akkor ugye pont a dolog lényegét iktatnánk ki.

Dacota viszont nem oly rég egy tojáskrém-trióval rukkolt elő, és mint egy fénysugár, villant be, hogy hát persze! A krémek! Munka ezzel is van, viszont előre elkészíthető, elvan a hűtőben, aztán bármikor előkapható.

A Baba ghanoush receptjét itt találod!

Másnap csináltam is egy saját variációt tojásból, de ami most érdekesebb, az a padlizsánkrémem. Nem hittem, hogy ezen a téren még lehet újat mondani, hiszen 80 recept szerepel ebben a kategóriában, aztán mégis.

Furcsa mód Baba ghanoush-ra eddig még senki nem gondolt, pedig nagyon is megérdemelt helye van a sorban. De mitől is olyan különleges ez? Tulajdonképpen ez is egy humusz, csak éppenséggel padlizsánból, és nagyon is jól áll neki a tahini – más néven szezámpaszta.

Nyugodtan vághatod fémkéssel!

A mai napig él a köztudatban, hogy nem szabad a padlizsánt fémkéssel vágni, mert megkeseredik. Ez igaz is, de csak akkor, ha az a kés vasból készült. Ebből meg ma már alig találni a háztartásokban, hiszen a legtöbb rozsdamentes nemesacélból készül.

Az eredet egyébként közös, mindkettő a közel-keleti előétel paletta, azaz a mezze egyik kedvelt fogása. És tényleg: előételként, de egy isteni reggeliként vagy vacsoraként is kiváló.

Elmaradhatatlan belőle az olívaolaj és egy kis savanykás íz, a citrom. Aztán hogy hogyan tovább, az már rajtunk múlik! A római kömény erősen javallott, emellett nekem a fokhagyma sem hiányozhat belőle. Az állagát krémesíthetjük joghurttal, az ízét – na meg attraktivitását – emelhetjük egy csokor friss, aprított korianderrel, mentával vagy petrezselyemmel. Vagy ezekkel mind egyszerre.

A Baba ghanoush receptjét itt találod!

Oké, elismerem, hogy ez is úgy az igazi, ha szabad tűzön sütjük meg, mert a füstös íz marha jót tesz neki, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor füstölt paprikával imitálhatjuk, és majdnem olyan lesz, de persze csak majdnem. A másik opció, hogy a gázrózsán körbepirítjuk, amíg jó fekete nem lesz, és ezzel váltjuk ki a sütést. Ez meg csak azoknál működő lehetőség, ahol gáztűzhely van. Én ebből a játékból kimaradok.

Az igazi szezon még odébb van, de mivel a padlizsán már egész évben jó minőségben hozzáférhető, ezért nyugodt szívvel krémezhetünk vele. Jól csúszik mellé az olajbogyó, és autentikus kísérője a pita vagy valamilyen lepénykenyér, de ha egy ropogós "mezei" pirítósra kenjük, azt sem fogjuk megbánni.

A Baba ghanoush receptjét itt találod!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...