Padlizsánból sokféle krémet

Padlizsán: esszük töltve, sülve, rakottan, rántva, tekercsben, lapra vágva, karikában, rudacskákra szeletelve, felkockázva. És készítünk belőle sok-sok féle-fajta krémet is.

A padlizsánról magáról és a padlizsános ételekről bővebben Dacota A legszexisebb paradicsom a padlizsán című cikkében olvashatunk. A millióféle padlizsánkrémről pedig itt fogunk szót ejteni:

A padlizsánkrémek egyetlen közös nevezője az, hogy mindhez valahogyan hőkezelni kell ezt a gyönyörű, lilás-feketés zöldséget. Sütőben, grillen vagy akár mikrohullámú sütőben, egészben is megsüthetjük, majd kis hűlés után meghámozzuk, vagy kikanalazzuk a héjából a húst. Jól járunk, ha egy szűrőben hagyjuk 10-30 percig lecsöpögni, ezzel ugyanis elkerüljük, hogy esetleg keserű ízű legyen a krém. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, viszont választhatunk, hogy sózzuk, vagy só nélkül csepegtetjük a padlizsánt.

Innentől kezdve a kombinációk száma, ha nem is végtelen, de nagyon magas. A leghíresebb versenyző világszerte kivívta magának az ismertséget: ő a Közel-Keleti Baba Ghannouj vagy Baba Ghanoush. Ezt a krémet tahinivel (esetleg tahinának is hívhatják), azaz pirított szezámmagpasztával ízesítik, ennek megfelelően az egyébként is füstös ízű sült padlizsánhús még egy lökést kap a pirított szezámtól.

Magyarországon és Romániában a vinete, az erdélyi padlizsánkrém hódít, amelyet egyszerűen csak növényi olajjal vagy majonézzel, citromlével és vöröshagymával keverünk el. A Balkánon a sült padlizsán mellé sült kaliforniai vagy kápia paprikából készült krémet is kevernek, Oroszországban pedig a szegény ember kaviárja néven ismert padlizsánkrémbe paradicsomot vagy paradicsompürét tesznek. A perzsa verzióban karamellizálják a hagymát és a fokhagymát, majd joghurttal keverik krémesre.

A vinete receptjéért kattints ide!

És ha nem régió vagy ország szerint válogatunk, hanem azt nézzük, mi illik hozzá: keverjük el mustárral, majonézzel, olíva- vagy napraforgóolajjal, joghurttal, görög joghurttal vagy akár tejföllel, sőt mascarponéval vagy fetával is. Ízesítsük hagymával, fokhagymával, próbáljuk ki csípősen, vagy sumac-kal (szömörcével), ami savanykás ízével kiegészíti a padlizsán füstösségét, római köménnyel, koriandermaggal, rózsaborssal.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...