Imposztor húsételek padlizsánból, ha nem kívánod nyáron a húst

Igenis lehet időszakos szüneteket tartani a megrögzött és megrendíthetetlen húsevésben: például nyáron, amikor a nagy meleg úgyis megnehezíti a zsírosabb, nehezebb étkek megemésztését. Kánikulában születnek az átmeneti vegák: nekik hoztam most 3 „imposztor” húsételt padlizsánból, hátha ráharapnak valamelyikre!

Őszintén mondom, nem könnyű olyan vegetáriánus fogásokat létrehozni, amelyek a húsevők számára is szimpatikusak lennének: a kifogás legtöbbször az, hogy nem lesz elég laktató, elég szaftos, elég ízes, elég hússzerű a recept. Ilyen igényekkel tényleg nehézkes dolgozni, ha az embernek csak zöldségek állnak rendelkezésére...vagy mégsem? Szerencsénkre akad egy pár olyan vegetáriánus alapanyag, ami kifejezetten alkalmas húsos ételek imitálására – a hüvelyesek vagy a gomba mellett például a padlizsán is ilyen. Hadd bizonyítsa ezt a tényt az alábbi cikk, amelyben 3 padlizsános recept mutatkozik be: készítsük el őket, ha jóllaknánk nyáron, de nem kívánjuk a húst!

Imposztor húsételek padlizsánból, ha nem kívánod nyáron a húst

Miért jó húshelyettesítő a padlizsán?

Előre leszögezem, hogy tudom, a padlizsán nem zöldség, hanem botanikailag gyümölcs (sőt, bogyó), de a saját dolgom megkönnyítése érdekében (és hogy ne őrüljek bele teljesen a folyamatos korrigálásba) zöldségként fogok rá hivatkozni. Úgyis mindenki a zöldségeknél fogja keresni a boltban.

A padlizsán kiváló húshelyettesítő
  • A padlizsán állaga önmagában izgalmas, akár húsosnak is mondhatnánk.
  • Ráadásul különböző konyhai technikákkal (grillezés, egyben sütés, stb.) ezen tovább alakíthatunk, hogy még izgalmasabb legyen.
  • Egy igen laktató zöldség, amiből akár kevés is elég ahhoz, hogy jóllakjunk.
  • Húsa önmagában semlegesnek mondható, könnyen felveszi a különböző fűszereket, ízesítőket, aromákat.

Hogyan érdemes elkészíteni a padlizsánt?

Az elkészítési technika mindig attól függ, hogy mit szeretnénk készíteni a padlizsánból. Amennyiben nem kockákra, szeletekre van szükségünk, hanem csak a tiszta, krémes zöldséghúsra, mindig egészben süssük a padlizsánt.

Ha elmarad a héj szurkálása, akár fel is robbanhat a padlizsán

Erre a legjobb módszer a következő: melegítsük elő jó forróra a sütőnket (200-250 fok között bármi jó), és béleljünk ki egy nagy gáztepsit sütőpapírral, így nem kell majd aggódnunk az edény takarítása miatt.

Miközben sütjük őket, a padlizsánok belsejében lévő nagyobb mennyiségű nedvesség gőzzé alakul, ami el akar párologni: ha nem tud, akár fel is „robbanthatja” a zöldséget. Ezt elkerülhetjük, ha alaposan megszurkáljuk a héját késsel/villával.

A padlizsánokat süssük 35-40 percig, vagy míg azt nem érezzük, hogy a héjuk elvált a hústól és üregesnek tűnik. Ekkor pakoljuk át őket egy dobozba vagy tálba, majd takarjuk le a tárolót fedővel, tányérral vagy fóliával. Ha itt hagyjuk kihűlni a sült padlizsánt, jóval egyszerűbb lesz lehúzni a héjat.

Fólia alatt kihűtve egyszerűbben pucolható a padlizsán

Vágjuk fel a héjat és kanalazzuk kis a pépesre sült zöldséghúst: ezzel innentől ahhoz kezdünk, amihez csak szeretnénk. Ha pedig épp nem lenne ötlet, az alábbi 3 recepthez mind így kell előkészíteni a zöldséget. Jöhetnek?

Olasz padlizsánfelfújt, az izgalmas ízek kedvelőinek

Ha elsőre furcsának tűnhet a padlizsán és a felfújt egy szóban, abszolút megértem. De nem érdemes megijedni vagy elriadni ettől a fogástól: én sem tettem, amikor elém tették Torinóban, egy hagyományos piedmonti konyhát vivő étteremben. A paradicsomszósszal tálalt kis kocka nem tűnt sem kifejezetten hívogatónak, sem kifejezetten taszítónak...mindez azonban rögtön megváltozott, miután beleharaptam a felfújtba. Teljesen magával ragadta az ízlelőbimbóimat, és ez még csak az előétel volt *sóhajt*.

Az olasz padlizsánfelfújt receptjéért kattints a képre!

A sformato szó alapvetően arra utal, hogy a padlizsán nem megszokott formájában, deformáltan érkezik a tányérra, és ez is történt a fogás esetében.

A padlizsánkrémet tojássárgájával és tejszínnel, valamint parmezánnal turmixoljuk, ezzel létrehozva egy gazdag, krémes, selymes alapot. Az ízesítésről friss bazsalikom, só, bors és fokhagyma gondoskodik, semmi túlzás, épp csak annyi, ami kiemeli a padlizsán karakteres ízét.

Az olasz padlizsánfelfújt receptjéért kattints a képre!

Végül felvert fehérjével tesszük légiessé, amely állagát a sütés után is megtartja. Ehhez csak annyi kell, hogy betoljunk alá egy forró vízzel teli tepsit (a gőzben szaftos és könnyed marad), illetve, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját miközben készül a felfújt. Tálalni friss paradicsomszósszal érdemes, illetve egy szelet ropogós, kovászos kenyérrel.

Itt az olasz padlizsánfelfújt teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Padlizsánschnitzel, a legimpozánsabb rántott zöldség

Én alapvetően (a magyar közízléssel ellentétben) nem vagyok a rántott zöldségek rajongója. Általában azt gondolom, hogy mindig akad jobb elkészítési módszer, amivel többet előhozhatunk egy alapanyagból, mint, hogy lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, majd pedig forró olajba dobjuk.

Ha pankót használunk, extrán ropogós lesz a schnitzel

Ezt az álláspontomat továbbra is fenntartom, azonban egy kivételt megengedek magamnak: az alábbi rántott padlizsán esetében. Ami egyrészt annyira isteni, másrészt annyira impozáns méretű lett, hogy megérdemli a schnitzel nevet.

Az is szimpatikus a receptben, hogy az olajban sütés ideje minimálisra csökken, hiszen a padlizsánt már jó előre krémesre sütöttök a sütőben. Így tulajdonképpen csak a panírnak kell aranybarnára és ropogósra sülnie.

A padlizsánschnitzel receptjéért kattints a képre!

Ehhez a ropogós külsőhöz szaftos, krémes belső járul, így minden falatban egyszerre két állagbeli extremitást kóstolhatunk meg. A padlizsán ízes, frissítő, nyárias paradicsomszósszal kerül tányérra: előbbi tökéletes lesz az utóbbi feltunkolására.

Itt a padlizsánschnitzel teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Padlizsángombócos spaghetti, húsgolyóbisok nélkül

Az olaszok méltán híresek húsgombócos spaghettijükről: világszerte elterjedt és népszerű fogássá vált a paradicsomszósszal tálalt tészta, amin szaftos húsgolyók trónolnak. És persze ez így sem lesz a legnehezebb étel, de még könnyebbé tehetjük a gyomornak, ha a húst padlizsánra cseréljük.

A padlizsángombócos spaghetti receptjéért kattints a képre!

A különböző zöldségfasírtok hol több, hol kevesebb sikerrel tudják helyettesíteni a húst, ezeknél kifejezetten fontos az íz is, de annál inkább az állag.

Jelen padlizsánfasírt azért lesz izgalmas állagban, mert a golyóbisokat először körbepirítjuk olajban (ahogy amúgy a klasszikus olasz húsgombócok is készülnek) és utána még főnek kicsit a fűszeres paradicsomszószban, hogy átvegyék annak minden zamatát.

TIPP: Amennyiben a massza nagyon lágy lenne, adjunk hozzá több kenyeret, majd tegyük a hűtőbe még több időre. A már megformázott golyókat is lehűthetjük, hogy sütés közben se deformálódjanak.

A padlizsángombócos spaghetti receptjéért kattints a képre!

Itt a padlizsángombócos spaghetti teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és receptek: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További zamatos, nyári receptek várnak rád itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek