Így készítsd el a padlizsánt, a borsót és a céklát, hogy megmaradjon a vitamintartalma

A padlizsán, a borsó és a céklá remek zöldségek, melyek rendkívül jól variálhatóak az étrendünkben. De mégis hogyan készítsd el őket, hogy a lehető legtöbb vitamin maradjon meg bennük?

A túlzott hőkezelésnek köszönhetően a gyümölcsök és a zöldségek rengeteget veszítenek a tápanyagtartalmukból.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Főzz okosan az Okostányérral című kezdeményezésében összeszedte, hogyan kell elkészíteni a padlizsánt, a borsót és a céklát, hogy minél magasabb maradjon a vitamintartalmuk.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy minél kíméletesebb és minél rövidebb ideig tart a hőkezelés, annál inkább megóvhatjuk a zöldségek íze és magkapó színe mellett azok vitamin- és ásványianyag-tartalmát is. Éppen ezért a padlizsánt nem javasolt megfőzni, és a sütőben is maximum 15 percig hagyd bent őket.

Az MDOSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a párolás során a kevés zsiradékon pirítás helyett inkább válasszuk a párolókosaras megoldást. A gőzben párolás ugyanis egy sokkal kíméletesebb eljárás, amelynek során ráadásul pörzsanyag sem képződik, ellentétben az olajon pirítással.

Forrásunk volt.


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...