Íme 5 étterem 5 stílusban, ahol jó választás a pacal

Bizonyos ételekre szabályosan lecsapunk, ha étteremben vagy kifőzdében találkozunk vele, mert az otthoni elkészítése hosszadalmas és energiaigényes. Ilyen a vietnámi pho leves vagy az igazi házilag nyújtott rétes, a pacallal viszont még egy probléma akad: míg nem fő meg, büdös. Már csak ezért is lelkesednek a rajongók, ha egy hely étlapon tartja – Íme 5 pacal az országban, amiért visszajárnak a vendégek!

Ha definiáljuk, a pacal az egyik legrosszabbul hangzó belsőség. A tisztított marha-előgyomrot, vagyis a nyers bendőt vágjuk csíkokra, és főzünk pörköltet belőle. A sokak számára kissé aggályos eredet nem akadályozza a rajongókat:

imádják sima pörköltként, gombásan vagy csülökkel, az igazi ultrák körében pedig ünnepi lakoma a körmös pacal. 

Sokan egyébként a paraszti magyar konyha sajátosságának hiszik, pedig a pacal a világ számos táján ínyencfalat a Távol-Kelettől Dél-Amerikán át Olaszországig. A trippa fiorentina, vagyis a firenzei pacal fehérborral és sok paradicsommal készül, a hazai verziók pedig magyar módra, „vastagon”. A hazai kortárs irodalomba is becsente magát, Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal című kötete pacalisták körében alapvetés. 

  • „Nem lehet pacal nélkül egy csütörtök sem" – Rosenstein Vendéglő 

A három generációt számláló Rosenstein-család fáradhatatlanul öregbíti a magyar és zsidó konyha hírét az országhatáron belül és kívül is. Ahogy az olasz trippa, úgy a magyar pacal hírének is mennie kell a külföldi vendégek körében, ahogyan a remek libatöpörtyűjüknek és halbelsőségekkel tálalt pontyhalászléjüknek is. A csütörtök pacalnap a Rosensteinben! 

Rosenstein / forrás

Rosenstein Vendéglő 

Budapest VII., Mosonyi u. 3. 

  • Pacalcsütörtökök a Korhely Faloda és Dalodában 

„Hiszünk abban, hogy büszkének kell lennünk azokra az alapanyagokra, melyek az itt élő emberekhez kötődnek. Ezért találsz nálunk bakonyi szarvasgombát, etyeki sajtot, bátaszéki és békéscsabai kolbászt, mangalicát és szürke marhát” – na és pacalt. Rákóczi Feri rádiós műsorvezető Liszt Ferenc téri éttermében évente sok turista megfordul, Kerékgyártó Zoltán konyhájában pedig olyan „hungarikumok” kerülnek az asztalra a kötelező gulyás és marhapörkölt mellett, mint a velőscsont pirítóssal, a lángos vagy a dödölle. Igazi magyar virtus, ahogy az egy falodához-dalodához illik! 

Korhely / forrás

Korhely Faloda és Daloda 

Budapest VI. kerület, Liszt Ferenc tér 7. 

  • Nem csak a kerület imádja: Torockó Vendéglő 

A kőbányai Torockó Vendéglőben mintha egy kicsit megállt volna az idő – a szerethető értelemben. Akinek vannak emlékei a ‘80-as, ‘90-es évek vendéglői hangulatáról, itt megmerítkezhet benne. A ház falaiba beleivódott a vendéglátás szeretete: közel 120 évvel ezelőtt már vendéglő működött a Martinovics téren. Az árak imponálóak a 2023-as valóságban, 3200 és 3800 forintba kerül a hagyományos pacalpörkölt és a velős pacal. Semmi újdonsághajhászás és semmi fakszni, egy múltidéző pest külvárosi vendéglő barátságos kerttel és kiszolgálással. 

Torockó Vendéglő 

Budapest X. kerület, Martinovics tér 2. 

  • Egy csárdától el is várjuk: Vígmolnár Csárda Csopakon 

Igazi régivágású nagykonyhát visznek a Vígmolnárban, amely 2022-ben elnyerte a francia Michelin Guide ajánlott minősítését – és a miénket is. Remek magyar konyhával,  egész hetes, sőt egész éves nyitvatartással várnak a Balaton északi partján, a főút mentén, igazi romantikus csárdahangulatban. Az étlap igen választékos, a nemzetközi komfortételektől a magyar szívnek (és gyomornak) szóló fogásokat. Pacalkérdésben nem gyengébb étket kínálnak, mint a csülkös pacalpörkölt parázsburgonyával. A ház egyik abszolút kedvence. 

Vígmolnár Csárda / forrás

Vígmolnár Csárda 

Csopak, Kőkorsó u. 1. 

  • A legütősebb ász a szabadszállási Zöld Ász Fogadóban 

Mindig szívesen ajánlunk olyan jól bevált éttermeket, amelyekről csak ritkábban ír a gasztrosajtó. Bács-Kiskun vármegyében, a Kunszentmiklósi járásban Szabadszálláson működik minden csinnadratta nélkül, de szerető és hűséges közönséggel a Zöld Ász Fogadó. Ezek azok az éttermek, ahol vétek nem az olyan bőségtálakat kérni, mint a Falusi sistergős vagy a Szabadszállási tüzes pecsenye. Ez alól egy kivétel van, ha az étlapon pacalpörkölt is szerepel. Márpedig a 29-es számú étel ez, közvetlenül a babgulyás és a vörösboros marhalábszárpörkölt között. Bár külön pizzalap is van, azt bízzuk csak az olaszokra! 

Zöld Ász / forrás

Zöld Ász Fogadó 

Szabadszállás, Dózsa György út 21.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Rosenstein Vendéglő

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...