Őzpörköltből zsírosdeszka

Öreg este volt már, amikor Pestről útnak indultunk, de ennek ellenére kitartottam a dimbes-dombos hátsó utak mellett.    

Mondanom sem kell, nem így terveztük, de hát ahol már kettőnél több ember van, ott minden terv borulhat. Keresztül a Pilisen, majd Vértes szoknyája szegélyén át a Balaton-felvidéken egészen Badacsonytördemicig csordogáltunk, ahonnan már karnyújtásnyira van Szigliget. Olyannyira, hogy még a vonat is a két falu között áll meg.

Jó ide megérkezni, végiggurulni a macskakövekkel kirakott öreg főutcán. Ahol egymáshoz bújó házak között derekasan tartja magát a templom, annak jobbján pedig a kocsma dülöngél, és ez így van jól. A falu nem falu sem templom, sem kocsma nélkül. Mert ez utóbbiba gyakrabban tér be segítségért a nagynéném is, amikor hirtelenjében dolgos kezekre van szüksége a ház körül. Pláne most, hogy szüret van.

Alig hogy megérkeztünk, és Ilma néném körbeugrált bennünket örömében, el is fáradt annyira, hogy eltegye magát másnapra. Előtte még kezembe nyomta a pincekulcsot, hogy azért mi kóstoljunk kedvünkre. Imre bátyám is velünk tartott. Onnan lehetett tudni, hogy reggel érkezett, hogy már a savaival küszködött, amik leginkább akkor kínozzák, ha mértéktelenül falja a szőlőt, vagy több bort iszik a kelleténél. Mivel a sorokat aligha láthatta, gyanítom a lopót annál többször.

Másnap még ülte a tájat a köd, amikor a hurka-kolbász már kisült a reggelihez. Ilma néném érti a dolgát. "Üres gyomorral nem lehet dolgozni, mert az háborog" – szokta mondani, így még a boldogító zsírt is kitunkoltuk a tepsi aljából. Azután összekaptuk magunkat, és a sorok felé vettük az irányt. Loholtak utánunk a kutyák is - mind az öt - , és mindig ott volt nagyon fontos szaglásznivalójuk a tövünkben. Így aztán ha nem léptünk véletlenül rájuk, akkor hanyatt estünk bennük. Mintha nem lett volna amúgy is elég gondunk a szőlővel. Egyik-másik szomszédos gazda hozzá sem nyúlt az idei terméshez, inkább kinn hagyta a vadaknak-madaraknak. Mi még összetehettük a két kezünket, hogy egyáltalán volt mit a ládákba szedni.

Imre bátyám egy ideje nem hallatta már a hangját. Ahogy beértem a nagynénémet a sorban, megtudtam tőle, hogy visszament a házhoz. Azt mondta, ott is marad, mert sehogyan sem érezte magát a kímélő reggeli után. Feszült azt a feneketlen gyomra, és a pokol tüze is belobbanhatott a torkában. Pedig még szét is csapatta a zsírt reggeli után egy kis törkölypálinkával, ami csak olaj volt a tűzre. Ha pedig már úgy is mindenki a szőlőben van, jó, ha valaki marad a háznál. Mégiscsak jöhet bárki.

Még sajnáltuk is szegényt, hogy kimarad abból a sok ökörségből, amin egész álló nap nevetgéltünk a sorok között. Mert bár a termés nagyon rossz volt, de a kedvünk a szokottnál is jobb.

Lassan ideje lett a pihenőnek és az ebédnek - négy körül volt, amikor elkezdtünk lefele szállingózni a szőlőből a házhoz. Ilma néném persze utolsónak ért le, Ő még végigszaladt pár soron, hogy nem maradt-e el valahol egy-egy szép fürt.

Szépen körbe is ültük az asztal az ebédhez, amikor Imre bátyám is megjelent közöttünk a diófa alatt. Szokatlanul jó kedéllyel, fülig érő szájjal, csípőre tett kezekkel mosolygott. Csak azért nem vitte el a fene, mert evett abból a gyomorbajra való tablettából, amit Ilma néném készít be rendszeresen a szüret idejére. Olyannyira jól érezte magát, hogy nem volt rest megvendégelni azt a 10 fős turistacsoportot sem, akik csak azért tértek be, hogy megkérdezzék, merre van a Szigligeti vár. Ő pedig megetette, megitatta őket úgy, ahogyan az a mesében is meg van írva. Ott csak annyiban van másként, hogy nem dolgos és éhes szüretelők ebédjét adják a betérő turistáknak.

Mert Ilma néném terve az volt, hogy ebédre őzpörköltet eszünk, de ugye ahol kettőnél több ember van, ott már nehéz előre tervezni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Savanyú káposztás csirkecomb

Egyszerű, mégis ünnepi hangulatba ringató húsétel az alábbi, ami karakteres ízeivel garantáltan sokak szívébe belopja majd magát. A csirkecombok elképesztően szaftosra sülnek a fanyar ...

Narancsos pepita szelet

Egy toszkán narancstorta és az angol battenberg sütemény receptje ihlette ezt az ínycsiklandó extrán narancsos, így az ünnepekre is tökéletesen illő süteményt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...