Őz vörösboros csokoládészósszal, zöldségpürével

A Konyhafőnök mai adásában a zöld csapat előnye révén a csokipasztillák, mint fő alapanyag mellé őzcombot és céklát választott - nézzétek, mit alkottak belőlük!

Őz vörösboros csokoládészósszal, zellerburgonyapürével

Hozzávalók

  • 50 dkg őzcomb
  • 3 nagyobb burgonya
  • 1 zellergumó
  • 2 közepes cékla
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj
  • 2 ek barnacukor
  • 2 dl jó minőségű vörösbor
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 db zellerszár
  • 2 ek vaj
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • bors, só ízlés szerint
  • 2-3 ág kakukkfűág
  • 1 tk őrölt szegfűszeg

Elkészítés

  1. Az őzhúst előkészítjük, megtisztítjuk, lehártyázzuk. Alapfűszerezzük: sóval, borssal, friss kakukkfűvel. Sütésig szobahőmérsékleten tartjuk.
  2. A burgonyát feltesszük főnia zellergumóval együtt, és sózzuk.
  3. Egy másik edénybe feltesszük főni a céklát, majd sózzuk.
  4. Amíg a burgonyaés a cékla fő, elkészítjük a vörösboros csokimártásunkat. Olívaolajon zúzott fokhagymát, aprított vöröshagymát pirítunk, barnacukorral karamellizáljuk. Felhúzzuk vörösborral, forraljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott petrezselymet, asárgarépát, a zellerszárat, így a szószunkat felére visszaforraljuk. A szószt sűrű szövetű szűrőn átszűrjük, feltesszük melegedni mérsékelt lángra. Hozzáadjuk az étcsokit, kockavajjal fényesítjük.
  5. A céklából kockákat vágunk, melyek felét lepürézzük, cukorral, szegfűszeggel, kakukkfűvel mártást készítünk belőle. Átszűrjük, visszahelyezzük bele a barnacukron karamellizált céklakockákat, és összemelegítjük az egészet.
  6. A burgonyából és a zellerből vajjal, fűszerekkel pürét készítünk.
  7. Serpenyőben olívaolajat forróra hevítünk, a szobahőmérsékletű húst ebben kb. 2-2 percig sütjükúgy,hogy minden oldala ropogós aranybarna legyen, tálalásig 150 fokos előmelegített légkeveréses sütőbenhúzatjuk15-20 percig.
  8. Tálaláskor a tányér közepén a burgonyapüréből kosarat formázunk, erre helyezzük az előzőleg készre húzatott és pihentetett őzcombfilénket, körélocsolunk a mártásunkból, mellétesszük a céklakockáinkat, friss zöld kakukkfűvel díszítjük.

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...