Őz vörösboros csokoládészósszal, zellerburgonyapürével
Hozzávalók
- 50 dkg őzcomb
- 3 nagyobb burgonya
- 1 zellergumó
- 2 közepes cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
- 2 ek barnacukor
- 2 dl jó minőségű vörösbor
- 2 kisebb sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 3 db zellerszár
- 2 ek vaj
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- bors, só ízlés szerint
- 2-3 ág kakukkfűág
- 1 tk őrölt szegfűszeg
Elkészítés
- Az őzhúst előkészítjük, megtisztítjuk, lehártyázzuk. Alapfűszerezzük: sóval, borssal, friss kakukkfűvel. Sütésig szobahőmérsékleten tartjuk.
- A burgonyát feltesszük főnia zellergumóval együtt, és sózzuk.
- Egy másik edénybe feltesszük főni a céklát, majd sózzuk.
- Amíg a burgonyaés a cékla fő, elkészítjük a vörösboros csokimártásunkat. Olívaolajon zúzott fokhagymát, aprított vöröshagymát pirítunk, barnacukorral karamellizáljuk. Felhúzzuk vörösborral, forraljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott petrezselymet, asárgarépát, a zellerszárat, így a szószunkat felére visszaforraljuk. A szószt sűrű szövetű szűrőn átszűrjük, feltesszük melegedni mérsékelt lángra. Hozzáadjuk az étcsokit, kockavajjal fényesítjük.
- A céklából kockákat vágunk, melyek felét lepürézzük, cukorral, szegfűszeggel, kakukkfűvel mártást készítünk belőle. Átszűrjük, visszahelyezzük bele a barnacukron karamellizált céklakockákat, és összemelegítjük az egészet.
- A burgonyából és a zellerből vajjal, fűszerekkel pürét készítünk.
- Serpenyőben olívaolajat forróra hevítünk, a szobahőmérsékletű húst ebben kb. 2-2 percig sütjükúgy,hogy minden oldala ropogós aranybarna legyen, tálalásig 150 fokos előmelegített légkeveréses sütőbenhúzatjuk15-20 percig.
- Tálaláskor a tányér közepén a burgonyapüréből kosarat formázunk, erre helyezzük az előzőleg készre húzatott és pihentetett őzcombfilénket, körélocsolunk a mártásunkból, mellétesszük a céklakockáinkat, friss zöld kakukkfűvel díszítjük.