Óvoda = beteg gyerek?

Épphogy csak elkezdődött az ovi és az iskola, a gyerkőc már köhög, tüsszög, dugul és folyik az orra. Mit tehetünk, hogy ne kelljen ezzel küzdenünk áprilisig?

Azt gyakorló szülőként mindannyian látjuk, hogy gyermekeink számára gyakorlatilag végtelen a színes, szagos, figurás, gumicukros multivitamin-szerek száma, lehetőleg gyermekmagasságban elhelyezve a boltok polcain. De mielőtt bevásárolnánk belőlük, nézzük meg, mit tehetünk mi otthon annak érdekében, hogy minél ritkábban és kevésbé megterhelően kapják el a keringő kórokozókat?

Az 5 alapkérdés

  • Eszik-e a gyermek elegendő zöldséget, gyümölcsöt? – a friss zöldségek, gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma segíti a szervezet optimális működését.
  • Mozog-e a gyermek eleget? – az iskolában töltött időn kívül is legyen lehetősége szaladgálni, mászni, bringázni, rollerezni – na csücsüljön órákat a TV előtt.
  • Pihen-e a gyermek eleget? – a „nyári időszámítás” után nehéz átállni a korai fekvésre, reggel viszont nincs apelláta, kelni kell. Fektessük le a gyerekeket időben, az ő életkorukban a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nagyon sokat számít.
  • Nincs-e a gyermek túl sok stressznek kitéve? – azt gondolhatjuk, hogy a stressz az valami felnőtt dolog, de nem az. Gyerekeknél ide számít a családi konfliktusok, különórák okozta terhelés is – próbáljunk otthon nyugodt környezetet biztosítani, és csak ésszerű mennyiségű különórára írassuk be a gyermeket!
  • Jár-e a gyermek a szabadba? – hétköznap is próbáljunk meg vele a szabad levegőn időt tölteni, hétvégén kiránduljunk, sétáljunk.

Visszatérő betegségeknél (különösen gyerekeknél) nem biztos, hogy az immunrendszer gyengeségére kell gyanakodnunk, hanem olyan anatómiai eltérésre, ami hajlamosít az adott betegségre. (Például gyakori középfülgyulladást okozhat a nagy orrmandula, stb.)

Az oltások védenek számos veszélyes és halálos betegség ellen, ha valami, hát ez immunerősítés. Ne higgyünk az ellenpropagandának! A kórokozók egy részénél a védettség életre szóló, mások az ismétlő oltásokkal együtt felnőttkorig védik a gyermeket.

Fontos, hogy nem kell mindent agyonsterilizálni és a gyermeket túlfélteni. Az immunrendszer jellegzetessége a memória, de csak azt tudja megjegyezni, amivel már találkozott.

Ha mindezek ellenére úgy ítéljük meg, hogy csemeténk aránytalanul sokat vagy aránytalanul súlyosan beteg, akkor keressük fel a gyermekorvost. Ő egyrészt kizárhatja az említett anatómiai okokat, másrészt van vényköteles lehetőség is a kezében az immunrendszer további támogatására.

Zabkása

Az egyike volt azoknak az ételeknek, amiket megtanultam értékelni. Nem mondom, hogy első kóstolásra finomnak találtam volna, de - tudva, mennyire egészséges - egyre inkább hozzászoktam ...

Meggyes piskóta Évi nénitől

Juci barátnőmtől kaptam egy vödör finom, frissen szedett meggyet, amit azonnal üvegekbe is zártam, de egy részét félretettem a piskótához, mert ez a kedvenc sütim.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...