Antibiotikum-kúra? Hasmenéses betegség? Puffadás? Hasi diszkomfortérzet? - számos olyan betegség, tünet van, amire probiotikumok szedését javasolhatja az orvosunk vagy a gyógyszerészünk. Egy friss kutatásból úgy tűnik azonban, hogy a probiotikumokat sem érdemes nyakló nélkül bekapkodni - mert ennek komoly mellékhatásai lehetnek.
Mik a probiotikumok?
A probiotikumok különleges élőlények, olyan „jó” baktériumok és élesztőgombák, amelyek az emésztőcsatornán végighaladva túlélik a gyomorsav, az epesavak és a hasnyálmirigy „pusztító” hatásait, végül a vastagbélbe jutnak. Itt többféle módon fejtik ki jótékony hatásukat, egyrészt a bélfalhoz kötődő probiotikumok kiszorítják a kórokozókat (a „rossz” baktériumokat), másrészt aktiválják az immunsejteket. A probiotikumok elengedhetetlenül fontosak az egészséges bélflóra és az immunrendszer fenntartásában. Megelőzhetünk velük betegségeket, előmozdíthatjuk velük a felépülést, és segítségül hívhatjuk őket olyan állapotokban, amelyeknél a bélflóra összetétele megváltozik: fertőzésekben, antibiotikum szedésekor, stresszes időszakokban. Növelik a szervezet ellenálló-képességét, segítik a bélnyálkahártya termelődését, hatékonynak bizonyultak az antibiotikumok szedéséhez társuló hasmenés megelőzésében.
Szóval tényleg úgy tűnik, hogy nem lehet nélkülük élni.
Akkor mi a gond?
A gond természetesen ezúttal sem önmagukkal a probiotikumokkal van, hanem inkább abban a tendenciában, hogy - sok más készítményhez hasonlóan - a mindenhonnan ránk zúduló reklámoknak köszönhetően csodaszerként tekintünk rájuk és hajlamosak vagyunk túlzásba esni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Ez utóbbi jelenséghez, azaz a túlfogyasztáshoz kapcsolódóan megjelenő mellékhatásokról számol be egy friss kutatási jelentés a Clinical and Translational Gastroenterology című folyóiratban. A kutatás során 30, emésztőrendszeri panaszokkal (puffadás, hasfeszülés, -fájdalom, görcsök, teltségérzés) élő beteget vizsgáltak. 22 személynél tapasztaltak ún. neurokognitív tüneteket, mint pl. mentális- ill. memóriazavar, koncentrációzavar - ők mindannyian rendszeresen fogyasztottak többféle probiotikumot, legalább 3 hónapja, de volt olyan személy is, aki már 3 (!) éve.
Ezek a zavart epizódok fél órától kezdve akár 3 órán át is tarthattak az egyes esetekben, jellemzően étkezést követően jelentkeztek, de előfordult, hogy "csak úgy" napközben lettek rosszul az érintettek. Voltak nagyon komoly esetek is, 4-en még a munkájukkal is fel kellett hagyjanak a tüneteik miatt.
A kognitív zavarokkal küzdő személyek több mint 2/3-ánál a vékonybél vizsgálata során nagy kolóniaszámban találtak baktériumokat, és több mint 3/4-üknél volt emelkedett az ún. D-tejsav-szint - amely a Lactobacillusok tevékenységének eredménye és nagy mennyiségben mérgezően hathat az idegsejtekre. A nagy kolóniaszám következménye lehet a puffadás és hasfeszülés, hasi fájdalom is, hiszen a baktériumok anyagcseréjük során hidrogént és metánt termelnek.
A betegeknél mind az emésztőrendszeri, mind a kognitív tünetek enyhültek/megszűntek a probiotikumok elhagyását követően.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Kiderült, ezeknek a kapszuláknak semmi hasznuk
Friss kutatási elemzések szerint nincs sok értelme halolajkapszulákat szedni rendszeresen - legalábbis szívünkre nincs védő hatással.
Bodon Judit dietetikusMagnéziumtabletta: csak divat vagy tényleg szedni kell?
A reklámok között gyakran találkozunk a magnéziumkészítmények szedésére buzdító kisfilmekkel. Vajon tényleg szükségünk van rájuk?
Rózsakert Medical CenterA kókuszzsír méreg! - egy harvardi professzor kijelentésén forrong az...
Egy harvardi professzor szerint a kókuszzsír az egyik legrosszabb élelmiszer, amit ehetünk. Lássuk, mit gondol erről az állításról a szakember!
Bodon Judit dietetikus3+1 ok, hogy kilószám edd a paradicsomot
Fürtös, koktél, ökörszív, datolya, sárga, fekete vagy piros - ezerféle formában találhatunk ma már paradicsomot a pultokon. Egészségünk érdekében fogyasszuk minden nap!
Szálka Brigitta dietetikus