Óvatosan a probiotikumokkal - kiderült, ezeknek is lehet mellékhatása

Úgy tűnik, hogy a probiotikumok terén is a mértéktartás elve az igaz, nem teszünk jót az egészségünknek, ha túl hosszú ideig szedjük ezeket rendszeresen.

Antibiotikum-kúra? Hasmenéses betegség? Puffadás? Hasi diszkomfortérzet? - számos olyan betegség, tünet van, amire probiotikumok szedését javasolhatja az orvosunk vagy a gyógyszerészünk. Egy friss kutatásból úgy tűnik azonban, hogy a probiotikumokat sem érdemes nyakló nélkül bekapkodni - mert ennek komoly mellékhatásai lehetnek.

Mik a probiotikumok?

A probiotikumok különleges élőlények, olyan „jó” baktériumok és élesztőgombák, amelyek az emésztőcsatornán végighaladva túlélik a gyomorsav, az epesavak és a hasnyálmirigy „pusztító” hatásait, végül a vastagbélbe jutnak. Itt többféle módon fejtik ki jótékony hatásukat, egyrészt a bélfalhoz kötődő probiotikumok kiszorítják a kórokozókat (a „rossz” baktériumokat), másrészt aktiválják az immunsejteket. A probiotikumok elengedhetetlenül fontosak az egészséges bélflóra és az immunrendszer fenntartásában. Megelőzhetünk velük betegségeket, előmozdíthatjuk velük a felépülést, és segítségül hívhatjuk őket olyan állapotokban, amelyeknél a bélflóra összetétele megváltozik: fertőzésekben, antibiotikum szedésekor, stresszes időszakokban. Növelik a szervezet ellenálló-képességét, segítik a bélnyálkahártya termelődését, hatékonynak bizonyultak az antibiotikumok szedéséhez társuló hasmenés megelőzésében.

Szóval tényleg úgy tűnik, hogy nem lehet nélkülük élni.

Kim-chi Mikibácsitól

Nálunk, Magyarországon a koviubin és a savanyú káposztán kívül nincs hagyománya a kovászolt zöldségeknek. Körülnéztem a világban, és megtaláltam a kim-chi koreai savanyúságot, ...

Akkor mi a gond?

A gond természetesen ezúttal sem önmagukkal a probiotikumokkal van, hanem inkább abban a tendenciában, hogy - sok más készítményhez hasonlóan - a mindenhonnan ránk zúduló reklámoknak köszönhetően csodaszerként tekintünk rájuk és hajlamosak vagyunk túlzásba esni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Ez utóbbi jelenséghez, azaz a túlfogyasztáshoz kapcsolódóan megjelenő mellékhatásokról számol be egy friss kutatási jelentés a Clinical and Translational Gastroenterology című folyóiratban. A kutatás során 30, emésztőrendszeri panaszokkal (puffadás, hasfeszülés, -fájdalom, görcsök, teltségérzés) élő beteget vizsgáltak. 22 személynél tapasztaltak ún. neurokognitív tüneteket, mint pl. mentális- ill. memóriazavar, koncentrációzavar - ők mindannyian rendszeresen fogyasztottak többféle probiotikumot, legalább 3 hónapja, de volt olyan személy is, aki már 3 (!) éve.

Ezek a zavart epizódok fél órától kezdve akár 3 órán át is tarthattak az egyes esetekben, jellemzően étkezést követően jelentkeztek, de előfordult, hogy "csak úgy" napközben lettek rosszul az érintettek. Voltak nagyon komoly esetek is, 4-en még a munkájukkal is fel kellett hagyjanak a tüneteik miatt.

A kognitív zavarokkal küzdő személyek több mint 2/3-ánál a vékonybél vizsgálata során nagy kolóniaszámban találtak baktériumokat, és több mint 3/4-üknél volt emelkedett az ún. D-tejsav-szint - amely a Lactobacillusok tevékenységének eredménye és nagy mennyiségben mérgezően hathat az idegsejtekre. A nagy kolóniaszám következménye lehet a puffadás és hasfeszülés, hasi fájdalom is, hiszen a baktériumok anyagcseréjük során hidrogént és metánt termelnek.

A betegeknél mind az emésztőrendszeri, mind a kognitív tünetek enyhültek/megszűntek a probiotikumok elhagyását követően.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...