Lekocsikáztunk Debrecenbe, hogy ellessük Mamitól a tőtikekészítés csínját-bínját.A tőtike, ha nem tudnátok, tormalevélbe töltött darált hús. Nekünk a kedvencünk lett!
A tőtike eredetileg növényi levélfélébe töltött tölteléket jelent, szóval kb. olyan, mint a töltött káposzta. A töltelék is nagyon hasonló. Darált húsos, rizses, paprikás dolgot kell elképzelni, amit a savanykás levélbe göngyölve kis paradicsompürével kell puhára főzni.
Gyermekkorom egyik kedvenc ételét most a Nosalty főszerkesztője, Hering András készítette el nagyimmal, azaz Mamival, több kevesebb sikerrel...
Mami tőtikéjének a receptjét itt találjátok!
Kevés emberrel találkoztam, aki egyből tudta, mi ez az étel, amikor áhítattal meséltem róla. Akik meg ismerték, százféle elkészítési módot mondtak hozzá, evégett karalábélevélbe töltött és szőlőlevélbe tekert verzióról is hallottam már, de számomra nem az az igazi! Péntek délutánonként a suliból hazaesve az egyik legcsodálatosabb mondat, amit gyerekként hallottam Mamitól, ez volt:
,,Na, csak hogy megérkeztél, már órák óta vár rád a tőtike!"
Ezeket olvastad már?
Balla mamával az élet értelméről és a slambucról - itt...
Ha nektek is hiányzik a nagyi főztje, nézzétek meg legújabb videósorozatunk következő részét, amiben Balla mama slambucot főz nektek!
Hajnal StefiNagyiprojekt: Tökéletes mákos kocka Balla mamától
Ősz haj, nagy szemüveg, dolgos, ráncos kéz és kötény. Most nem egy menő séfet mutatunk be nektek, hanem egy igazi nagyit - és az ő mákos kockáját.
Hajnal StefiDebrecenben igazi hájas tésztát kaptunk házi szilvalekvárral, Mami konyhájából
Debrecenbe' kéne enni! - avagy lerobogtunk Debrecenbe, ahol Hajnal Jánosné, azaz Mami, igazi hájas tésztát készített nekünk. Vigyázat, ez aztán nem mindenmentes!
Hajnal Stefi14 lekváros bukta a nagyi konyhájából
Drága nagyikánk felkelt hajnalban, hogy frissen gőzölgő, foszlós bukta várja az unokákat a reggeliző asztalon. Ha nem is minden reggel, de egyszer-egyszer mi is megtehetjük.
Nosalty