Ilyen gyakran kéne mosni a sapkát, a sálat és a kesztyűt

Otthon Tippünkben eláruljuk, milyen gyakran kéne a szennyesben landolnia a sapkának, a kesztyűnek vagy a sálnak.

Talán ritkábban kerülnek ezek a téli ruhadarabok a mosógépbe, pedig ezeket is gyakran kell tisztítani, pont, mint a pólókat. Kissé érdekes, hogy a kesztyűt, a sapkát vagy a sálakat sokkal ritkábban tisztítjuk, mint a többi ruhadarabunkat, pedig ezek érintkeznek a legtöbbet a külvilággal.

Ilyen gyakran kéne mosni a sapkát, a sálat és a kesztyűt

Talán sokkoló lehet, de egy felmérés szerint az emberek 38%-a évente legfeljebb egyszer mossa ki a kabátját, 28% pedig ugyanígy tesz a sáljával.

Dr. Thomas A. Russo, a Buffalo Egyetem fertőző betegségek osztályának munkatársa azonban elárulja, hogy bár bizonyos kórokozók képesek ruhán keresztül fertőzni, ennek a kockázata igen alacsony annak ellenére, hogy a baktériumok akár hetekig is túlélnek így.

Persze ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne kéne őket tisztítani. A szakértők szerint a legjobb, ha a vegytisztítás után a szárítógépbe is belekerülnek, mert a hő semlegesíti a káros anyagokat.

Szezononként minimum 3-5 alkalommal mossuk a sapkát és a sálat, a kesztyűt pedig még gyakrabban, hiszen gyakran érintkeznek liftgombokkal, ajtókkal vagy metrófogantyúkkal.

A kesztyűk a legsebezhetőbbek, mert mindennel és bármivel érintkeznek

– magyarázza Dr. Irfan Hafiz, a Northwestern Medicine fertőző betegségek specialistája.

Sokan arra is érzékenyek, ha mások közel állnak hozzájuk, és, mondjuk, a sáljuk közelében köhögnek. Biztosan ne várjunk a mosással akkor, ha látható szennyeződés van a dolgainkon. „Kövessük a gyártó címkén található ajánlását – mondja Hafiz –, és ne rázzuk meg a ruhát, nehogy káros részecskék kerüljenek a levegőbe. A mosószer mellett fehérítőt is használhatunk, ami végképp megöl minden vírust.

A szakértő azt javasolja, hogy minden esetben kövessük a ruhadarab címkéjén található utasításokat, és ne rázzuk meg a ruhát, nehogy káros részecskék kerüljenek a levegőbe. A mosószer mellett fehérítőt is használhatunk, ami végképp megöl minden vírust.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...