Eddig helytelenül főzted a rizst, mondjuk, hol rontottad el

A rizs nagyon népszerű köret, elkészítése olykor-olykor viszont még egy gyakorlott háziasszonynak is fejtörést jelent. Napi Tippünk ebben segít!

Előfordul, hogy egy kis figyelmetlenségből adódóan a leggyakorlottabb háziasszonyoknál is hiba kerül a gépezetbe, és a rizs vagy nagyon ragacsos vagy extrakemény lesz. Elárulunk egy titkot: eddig rosszul álltál a rizskészítéshez! Mutatjuk lépésenként, hogy járj el, hogy mindig tökéletes rizsköretet kapj:

Eddig helytelenül főzted a rizst, mondjuk, hol rontottad el
  • Felejtsd el a zacskós változatot.
  • Öblítsd le a rizst! Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hiszen ezt a lépést hajlamosak vagyunk kihagyni. A szemek leöblítése csupán húsz másodpercet vesz igénybe, de segítségével a rizsről lemosod a felesleges keményítőt, ami a köret túlzott ragacsosságát eredményezheti.

Figyelj az arányokra! A legtöbb rizsfajtánál az egy csésze rizs és két csésze víz arányt érdemes alkalmazni.

  • Forralj fel a vizet, és csak ezt követően add hozzá a rizst és a sót!
  • Lassú tűzön főzd, fedd le, és feleslegesen ne emelgesd a fedőt!
  • Nagyjából tizennyolc percre van szüksége a rizsnek ahhoz, hogy megpuhuljon. Ezt követően azonban hagyd még pár percig fedő alatt pihenni.

Ennyire egyszerű!

Tuti tipp: így lesz ízletes a rizs

Annyi a nyitja, hogy a rizst nem vízben, hanem húslevesben érdemes kifőzni. Az, hogy nem vizet használsz, a rizs készítési módját semmiben nem befolyásolja, az ízek terén mégis ég és föld lesz a különbség.

Ez annak köszönhető, hogy a rizs főzés közben átveszi a húsleves jellegzetes, sós aromáit.

Ha nincs otthon húsleves, akkor helyettesíthető alaplével is, de a módszer zöldséglevessel vagy zöldségalaplével is remekül működik.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...