Így mossuk a takaróinkat, hogy illatosak és puhák legyenek

Egy finom illatú pihe-puha takaróba beburkolózni a téli estéken igazán mennyei és megnyugtató érzés. Ahhoz, hogy sokszor átélhessük ezt, érdemes odafigyelnünk, és megfelelően tisztítanunk paplanjainkat. Otthon Tippünkben eláruljuk, hogyan.

A paplantisztítás nem könnyű feladat, hiszen viszonylag sok időt vesz igénybe, és a szárítása sem egyszerű, különösen egy kis lakásban. Mégis megéri a fáradságot, hiszen így átélhetjük azt a megnyugtató érzést, amikor egy illatos, pihe-puha takaróba burkolózunk egy fárasztó munkanap után. Nézzük, mire kell figyelnünk a paplantisztítás során.

Ezeket tartsuk be, hogy illatosak és puhák legyenek a takaróink

Tartsuk be az utasításokat

Mielőtt hozzálátnánk a paplantisztításhoz, fontos, hogy elolvassuk a címkét, és semmiképpen se térjünk el tőle. Ezután ellenőrizzük le, mivel töltötték meg takarónkat. Amennyiben szintetikus anyaggal, elegendő csak arra figyelnünk, hogy alacsony hőfokon tisztítsuk, és kisebb fordulatszámmal centrifugázzuk.

A tollal kicsit óvatosabban kell bánnunk, hiszen 30°C-nál magasabb hőmérsékletű vízben nem mosható, illetve centrifugázni is csak óvatosan, lehetőleg valamilyen kímélő programon.

A szárítás is sokkal bonyolultabb, különösen ha a szárítógépet szeretnénk igénybe venni. A tollak ugyanis összecsomósodhatnak és összetapadhatnak. Ez nemcsak kellemetlen szagokat eredményezhet, de a penész is megjelenhet. Szerencsére ezt könnyedén megelőzhetjük, ha a paplan mellé két teniszlabdát helyezünk a szárítóba. Ha szabad levegőn szárítjuk, akkor érdemes lehet néha felrázni száradás során.

A gyapjú még több figyelmet igényel

A gyapjútakaró igazi kincs, így érdemes tényleg nagyon körültekintően bánni vele. A legjobb, ha gyapjú vagy kímélő programon mossuk ezeket a paplanokat. Fontos, hogy 30 foknál melegebb vízbe ne kerüljön, hiszen könnyedén összemehet. A mosószer választásra is figyeljünk, ha tehetjük, válasszunk kifejezetten gyapjúhoz való terméket keresni.

A polár takarók aranyszabályai

A polár anyagú takarókra is érdemes nagy figyelmet fordítani, hiszen ha nem megfelelően mossuk őket, akkor könnyedén veszíthetnek puhaságukból. Ezeket maximum 40 fokon érdemes mosni, és szintén a kímélő programot választani a gépen.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...