Imádjuk a műanyag spatulát, de veszélyes lehet egészségünkre

Sütéshez, egytálételekhez vagy akár csak szószok edénybe pakolásához is tökéletes a spatula, de csak akkor, ha odafigyelünk a tisztaságára! Otthon Tippünk segit.

Kétségtelen, hogy a konyha lehet az otthonunk egyik legpiszkosabb pontja. Az egyszerű morzsáktól és a kicsöppent szószoktól egészen a baktériumokig és káros penészig számtalan dolog megjelenhet benne. A penész ráadásul olyasmi, ami számtalan ponton felütheti a fejét: beboríthatja az elfelejtett kenyeret, elkezdhet szaporodni a rendszeresen vizesedő felületeken, sőt, akár a konyhai eszközeinkben is.

Imádjuk a műanyag spatulát, de veszélyes is lehet ránk

Ez biztosan sokakat meglep majd, de szinte biztos, hogy a kedvenc, gumiból vagy szilikonból készült spatulánkon is akad belőle bőven.

A spatulákat ugyanis gyakran úgy gyártják, hogy két részből állnak: a szárból és a hozzá csatlakozó szélesebb elemből, amiket aligha szoktunk szétszedni. Pedig érdemes lenne! A kettő találkozásánál lévő szűk, gyakran nedvességet kapó rész ugyanis tökéletes táptalajt biztosít a kórokozók szaporodásának. Hogy elkerüljük az egészségre is veszélyes penésszel való találkozást, két megoldás áll előttünk.

Az egyik az alapos és rendszeres tisztítás: semmiképp se egyben, hanem két részre szedve tegyük a mosogatógépbe vagy mosogassuk el kézzel az eszközt!

A tisztítás után pedig lehetőleg szintén két elemben tároljuk! A másik megoldás pedig az, hogy már a legelején olyan típust választunk, ami nem szétszedhető, így megelőzzük a bajt.

Tisztítsuk gyakran a spatuláinkat

Ha viszont már vannak ilyen eszközeink, és egyértelmű, hogy hasonlóképp bepenészedtek, nem kell azokat feltétlenül kidobni.

Először fogjuk a nyelet: forró, szappanos vízzel és egy dörzsszivaccsal tisztítsuk meg a penésztől. A belseje már egy kicsit trükkösebb lesz: ehhez fogkefét vagy akár fém szívószálakhoz használatos minikefét kell használnunk a mosószeres vízzel együtt. A továbbiakban pedig fogadjuk meg a fenti tanácsokat, hogy elkerülhessük az ilyen problémákat!

Forrásunk volt.


Ezeket a takarítási tanácsokat is fogadd meg:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...