Imádjuk a műanyag spatulát, de veszélyes lehet egészségünkre

Sütéshez, egytálételekhez vagy akár csak szószok edénybe pakolásához is tökéletes a spatula, de csak akkor, ha odafigyelünk a tisztaságára! Otthon Tippünk segit.

Kétségtelen, hogy a konyha lehet az otthonunk egyik legpiszkosabb pontja. Az egyszerű morzsáktól és a kicsöppent szószoktól egészen a baktériumokig és káros penészig számtalan dolog megjelenhet benne. A penész ráadásul olyasmi, ami számtalan ponton felütheti a fejét: beboríthatja az elfelejtett kenyeret, elkezdhet szaporodni a rendszeresen vizesedő felületeken, sőt, akár a konyhai eszközeinkben is.

Imádjuk a műanyag spatulát, de veszélyes is lehet ránk

Ez biztosan sokakat meglep majd, de szinte biztos, hogy a kedvenc, gumiból vagy szilikonból készült spatulánkon is akad belőle bőven.

A spatulákat ugyanis gyakran úgy gyártják, hogy két részből állnak: a szárból és a hozzá csatlakozó szélesebb elemből, amiket aligha szoktunk szétszedni. Pedig érdemes lenne! A kettő találkozásánál lévő szűk, gyakran nedvességet kapó rész ugyanis tökéletes táptalajt biztosít a kórokozók szaporodásának. Hogy elkerüljük az egészségre is veszélyes penésszel való találkozást, két megoldás áll előttünk.

Az egyik az alapos és rendszeres tisztítás: semmiképp se egyben, hanem két részre szedve tegyük a mosogatógépbe vagy mosogassuk el kézzel az eszközt!

A tisztítás után pedig lehetőleg szintén két elemben tároljuk! A másik megoldás pedig az, hogy már a legelején olyan típust választunk, ami nem szétszedhető, így megelőzzük a bajt.

Tisztítsuk gyakran a spatuláinkat

Ha viszont már vannak ilyen eszközeink, és egyértelmű, hogy hasonlóképp bepenészedtek, nem kell azokat feltétlenül kidobni.

Először fogjuk a nyelet: forró, szappanos vízzel és egy dörzsszivaccsal tisztítsuk meg a penésztől. A belseje már egy kicsit trükkösebb lesz: ehhez fogkefét vagy akár fém szívószálakhoz használatos minikefét kell használnunk a mosószeres vízzel együtt. A továbbiakban pedig fogadjuk meg a fenti tanácsokat, hogy elkerülhessük az ilyen problémákat!

Forrásunk volt.


Ezeket a takarítási tanácsokat is fogadd meg:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!