Kétségtelen: némelyik befőttesüveg különösen makacs, annyira rá van szorulva a teteje, hogy bármit is csinálunk vele, egyszerűen nem akar megmozdulni. Ez persze nagyon frusztráló tud lenni, de mi inkább őrizzük meg a hidegvérünket, és próbálkozzunk meg az alábbi tanácsokkal befőttesüvegünk kibontásánál.
Kattints a galériára, nyílnak a tanácsok!
7 meglepő módszer a makacs befőttesüvegek kinyitásához
Forró vizes fürdő
Fogjuk meg az üveget és a tetejét merítsük néhány percre forró vízbe! Ettől a fém kitágul, és könnyebb lesz elcsavarni. Ez a módszer különösen hatékony a vákuumzáras fedelű üvegeknél. Alternatív megoldásként megpróbálhatjuk az edényt forró folyó víz alá tartani egy-két percig, hogy felmelegedjen, majd lazítsuk meg a fedelet! Ez a módszer jól működik a beragadt műanyag vagy fém tetőknél.
Konyhai eszközök új szerepben
Egy kenőkést vagy egy vékonyabb kanál nyelét is használhatjuk befőttesüveg-nyitóként. Ékeljük be az eszközt a fedél alá, és óvatosan emeljük fel, megtörve a tömítést. Ügyeljünk arra, hogy ne alkalmazzunk túl nagy erőt, nehogy megsérüljön az edény vagy a fedő.
Csúszásmentes alapok
Helyezzünk egy szilikonlapot vagy egy nedves konyharuhát az edény alá, hogy megakadályozzuk az elcsúszást! A munkalapok általában simák és csúszósak, így nehezebb dolgunk van az üveg kinyitása közben, nem is beszélve arról, hogy a stabilitás hiánya balesetveszélyes is.
Ragasztószalag az extra tapadásért
Már említettük a gumiszalagot, a gumikesztyűt és a törölközőket, de ugyanígy beválhat egy ragasztószalag is, ha plusz tapadásra van szükségünk. Tekerjünk egy darabot a fedél köré, és használjuk rögtönzött markolatként! A szalag textúrája extra tapadást biztosít, megkönnyítve a makacs üvegek kinyitását.
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: