5 könnyű tipp, hogyan ne öld meg a szobanövényeidet

A szobanövények között van olyan, ami jól tűri a hanyagságot, és olyan is, ami nagyon érzékenyen reagál a nemtörődömségre. Az biztos, hogy sokkal nehezebb életben tartani őket, mint megölni – de azért semmi sem lehetetlen.

A legjobb, ha ahhoz mérten választjuk ki a tökéletes zöld társat, hogy képesek vagyunk-e jól gondoskodni róla. De ha minden kötél szakad, azért pár egyszerű tipp mindannyiunknak segít.

5 könnyű tipp, hogyan ne öld meg a szobanövényeidet

Az a bizonyos jégkocka

Ha növénygondozási tippekre keresünk az interneten, akkor hamar belefuthatunk olyan tanácsokba, amelyek szerint az orchidea gyökerei közé jégkockát kell tenni ahhoz, hogy jól érezze magát. De mielőtt megtesszük, álljunk meg egy pillanatra, és gondolkozzunk el azon, hogy valóban akarjuk-e, hogy a sivatagi vagy trópusi, fülledt éghajlatot igénylő növényeink a fagyhaláltól sikoltozzanak, hiszen egyszerűen nem arra teremtették őket, hogy ellenálljanak a havas, jeges időjárásnak. Jégverem helyett inkább szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk őket.

A jég ereje

Kövek a cserépben

Logikusnak tűnik kavicsokat tenni a virágcserép aljára, hogy ne az átáztatott talajban álljanak a növényeink, és megelőzzük a gyökerek rothadását, de valójában ezzel nem teszünk sok jót.

Így ugyanis létfontosságú tápanyagoktól vonjuk meg a növényeinket, hiszen a talajban kifejezetten azért eresztenek gyökeret, hogy felvegyék a benne lévő vizet és tápanyagokat. Ha azt szeretnénk, hogy zöld barátaink nagyra nőjenek, akkor inkább méretesebb cserépbe ültessük őket, hogy legyen elég mozgásterük.

Az egyetlen dolog, amit a cserép aljára érdemes tenni, az egy nagyobb kavics, ami a cserepet felemeli, hogy ki tudjon folyni belőle a víz, és ne fonnyadjanak el a gyökerek.

Ültetgess

A pozsgás növények nem terráriumba valók

Gyönyörűek a boltokban és az interneten fellelhető kis növényekkel tarkított terráriumok, de a pozsgások a természetben is a szabadban nőnek még a legkeményebb időjárási körülmények között is, nem pedig egy üvegbúra alatt. Noha nem lesznek magasak, a sivatagban vagy a hegyoldalon folyton érik őket az égető napsugarak, így alkalmazkodtak már a száraz körülményekhez, legyen az akár az időjárásról, akár a talajról. Egy zárt terráriumban túlteng a pára, így a pozsgás növények rothadni kezdenek, amibe hamarosan bele is pusztulnak – még akkor is, ha nem teljesen zárt az üveg.

Ne terráriumozz

Tartsuk életben

Használjunk kiváló minőségű virágföldet a növény revitalizálásához, és válasszunk egy cserepet, ami szélesebb, mint az előző. Ha a gyökerek sérültek, vágjuk vissza a leveleket, hogy a gyökereknek ne kelljen keményen dolgozniuk azért, hogy eltartsák a hatalmas lombozatot. Helyezzük át egy olyan helyre, ahol jobbak a fényviszonyok, és nézzünk utána, pontosan mennyi vízre van szüksége. Ha nagyon rosszak a növény kilátásai, akkor turbózzuk fel a földjét műtrágyával, majd töröljük le a leveleket nedves ruhával, hogy könnyebben lélegezzenek.

Törődjünk velük

A legalapvetőbb tanács

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy ne öljük meg a szobanövényeinket, ha tájékozódunk a természetes élőhelyükről, hiszen így sokkal könnyebb előre megjósolni, hogyan fogják érezni magunkat az otthonunkban.

Igaz, ez egy kis kutatást, picit több időt és erőfeszítést igényel, de a végén boldog, egészséges és hatalmas növényekkel tehetjük élhetővé a betonrengeteget.

Tájékozódj

Forrásunk volt.


Még több lakberendezés:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...