Az élelmiszeriparban ismeretes élesztőgomba, vagy közismertebb nevén élesztő világosbarna színű, kissé ruganyos állagú, sajátos ízű és illatú termék, amit frissen, fagyasztva és szárított formában is megtalálunk a boltokban. Elsősorban a tészták lazítására használjuk, de nem mindig érezhetjük úgy, hogy ez valóban megtörtént. Összegyűjtöttük nektek mi az a 4 ok, ami miatt nem úgy viselkedik az élesztő, ahogy illene.
Kattints ide az okokért!
1. A tej hőmérséklete
Nem véletlenül írja a legtöbb recept, hogy langyos tejben futassuk fel az élesztőt. Ennek oka, hogy a hideg és a felmelegített tejben sem tudja az élesztő elvégezni a feladatát. A túl meleg tej leforrázza az élesztő organizmusait, ezzel igazából megsemmisítve azokat. Ez a tészta összegyúrásánál is igaz, legjobb, ha langyos tejet használsz.
Süteménysütési technikák és praktikák: