Nincs is szomorúbb annál, mint amikor ki kell dobnunk egy bontatlan doboz élelmiszert, mert elfeledkeztünk róla, vagy nem tároltuk megfelelően...Arról nem is beszélve, hogy ez óriási pénzkidobás. Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy ez a pazarlás elkerülhető néhány egyszerű élelmiszertárolási módszerrel? Jól hangzik, ugye? Mutatjuk is!
Íme, 6 élelmiszertárolási tipp, amivel rengeteget spórolhatsz meg
1.) Tároljuk a fűszernövényeket egy pohár vízben a hűtőszekrényben
Minden erőfeszítésed ellenére hamar elhervadnak fűszernövények? Ne aggódj, van megoldás! Vágj le nagyjából 3 cm-t a fűszernövény szárából, majd helyezd egy pohár vízbe. Ha ez megvan, akkor tedd át a hűtőbe, hogy hosszú ideig friss maradhasson. A kemény szárú fűszernövényeket (oregánó, kakukkfű) csomagold nedves törülközőbe, és tedd visszazárható zacskóba, majd tárold őket a hűtőszekrényben.
2.) Csomagoljuk be a banán szárat műanyag fóliába
Örök kérdés, hogy mihez kezdjünk a fénysebességgel megromló banánnal... Oké, talán nem romlik meg ilyen gyorsan, de tényleg hajlamosak nagyon rövid idő alatt megbarnulni. Szerencsére létezik egy könnyű hack, amit most veled is megosztunk. Csomagold be a banán szárát műanyag fóliába, ez ugyanis lelassítja az úgy nevezett „enzimatikus barnulást".
3.) Tároljuk a citromot a hűtőszekrényben
Ha pontosan követed a most bemutatott egyszerű három lépést, akkor garantáltan mindig friss marad a citromod. Először is alaposan mosd meg a sárga gyümölcsöt, töröld szárazra, majd tedd egy légmentesen záródó zacskóba vagy tárolóedénybe. Ezután mehet is be a hűtőbe, ahol a hideg hőmérsékletnek köszönhetően lelassul a citromok, gyümölcsök és más friss termékek érése.
4.) Tartósítsuk a friss fűszernövényeket olajban
A fűszernövények tartósításának kulcsa az olívaolajban rejlik. Ehhez a trükkhöz vágjuk nagyobb darabokra a fűszernövényt, majd tegyük a jégkockatartóba, és öntsünk rá egy kis olívaolajat. Hagyjuk legalább nyolc órán keresztül a fagyasztóban, majd tegyük át a kockákat egy légmentesen záródó edénybe. Az így készített kis jégkockákat felhasználhatjuk levesek, pörköltek, curryk vagy bármilyen más étel főzéséhez.
5.) Tároljuk a hagymát harisnyanadrágban
Noha gyakran megsirat bennünket ez a zöldség, azért még nem érdemes bosszút állni rajta úgy, hogy hagyjuk megromlani...A legfontosabb, hogy olyan helyen kell tárolni a hagymákat, ahol elég levegő éri őket. A legjobb eszköz ehhez pedig nem más, mint a harisnya. Ömlesztve is tárolhatjuk benne a hagymákat, de az a legjobb, ha a zöldséget egyenként egy csomóval elválasztva helyezzük a harisnyába. Ezzel a trükkel nemcsak hosszabb ideig tarthatjuk frissen a hagymát, hanem még helyet is spórolhatunk vele. Sőt, még a régi harisnyanadrágot is újrahasznosítjuk.
6.) Fagyasszuk le a szezonális termékeket, hogy hosszabb ideig elálljanak
Néhány ember egyszerűen nem szereti a boltban vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket. De szerencsére erre is akad megoldás, egészen pontosan le kell őket fagyasztani, amikor szezonban vannak. Az olyan zöldségek, mint a kelkáposzta, a borsó, a bab, a brokkoli és a kukorica ugyanis tökéletes alapanyagok a fagyasztáshoz. Egyes zöldségeket ajánlott blansírozni, mielőtt lefagyasztanánk őket. Ezután helyezzük őket egy zacskóba vagy tárolóedénybe, majd mehetnek is a fagyasztóba.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több otthon tipp: