Ötletek maradék tojásfehérjéhez

Előfordult már, hogy a hűtődben darvadozó néhány fölös, besűrűsödő tojásfehérje-kulimásztól rövid úton megszabadultál? Ha igen, jöjjön pár ötlet ennek elkerülésére!

Egyik olvasóm a citromtorta receptje kapcsán megkérdezte, hogy ugye, három egész tojást kell a krémbe keverni, mert ha nem, megmarad három fehérje. Ki kellett ábrándítanom, hogy bizony csak a sárgájára van szükség, de egyben megígértem, hogy adok ötleteket a fehérjék felhasználására.

A feladat tehát adott, vagyis, készítsünk valamit a maradék tojásfehérjékből. Addig is, amíg eldöntjük mi lesz az, fagyasszuk le, ne sűrűsödjön, száradjon ki a hűtőnkben, és az adagokra írjuk rá a mennyiséget! Amikor szükségünk lesz rá, csak a normál hűtőbe kell átpakolni, ahol kiolvad, aztán a szokásos módon felhasználható.

A torta tojásfehérjéből receptjéért kattints ide!

Na, de mire? Legkézenfekvőbb megoldás a habcsók, annak diós, kókuszos, mandulás stb. változata, de ha valaki sok habbal szereti a madártejet, jól jön egy-két pluszfehérje. A nyári gyümölcslevesekre is kiváló feltét a habgaluska, és ne csak édes változatokra gondoljunk! Például egy finom hagymaleves habgaluskával? Vagy újabb felhasználási lehetőség, amikor kissé zavarosra sikeredik a húslevesünk: a felvert és a levesbe dobott fehérje átlátszóbbá teszi a levet.

Nálunk a málnahabhoz akár négy-öt tojásfehérje is dukál! Még folytathatnánk a sort, de most, mivel unokám csokitorta-imádata a születésnapja elmúltával sem hagyott alább, egy tojásfehérje-barát finomsággal kedveskedtem neki.

A receptet, amiről már régóta tudtam, Annától, nagymamatársamtól kaptam. Mi több, évekkel ezelőtt már cikk is született a fölös tojásfehérjéket eltüntető tortájáról. Ő nemes egyszerűséggel mindennapi tortának titulálja, és abból a szempontból helytálló az elnevezése, hogy pofonegyszerű elkészíteni, akár minden nap is – ha van hozzá elegendő tojásfehérje… A hozzávalók beszerzése sem kíván sok faksznit: csak porcukor, vaj/margarin, darált dió, keserű csoki, zsemlemorzsa, darált kávé szükségeltetik hozzá – és persze tojáshab.

A kisült tortát a gyerekek, nevéhez méltóan, azonnal, még aznap eltüntették!

Jövő héten a mi régi, családi, tojásfehérje-eltüntető kedvencünkről, a habkifliről lesz szó.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...