Év közben is nehéz ugyanazt az ételt többször felkínálni gyermekeinknek, hát még Húsvétkor! Az ünnepről megmaradt sonkával meggyűlhet a bajunk. Itt és most ötleteket adok, hogyan és hová „süssük el” a maradék sonkát.
Ünnepekkor az ember be akarja biztosítani magát, hajlamos többet vásárolni a kelleténél. Teszi ezt abból az elgondolásból, nehogy kifogyjon az éléskamra, nehogy kiürüljön a hűtő. Izgul, mi lesz akkor, ha rokonai vagy szomszédai betoppannak és nem tudja illendően megvendégelni őket. Igen ám, de előfordulhat az is, hogy senki nem jelentkezik, még az előre bejelentkezett delikvensek sem dugják oda az orrukat. Idén például a nagy hóra hivatkozva. Vagy egy másik eshetőség, amikor Mikulás módjára, teli zsákokkal, konkrétan egy fél disznóval érkeznek. Nem mondhatjuk meg nekik, hogy semmi szükségünk nincs még húsz kiló sonkára, illedelmesen megköszönjük, és azon nyomban elkezdhetjük törni a fejünket, hogyan fogjuk mindezt „beadagolni” a gyerekeknek.
Hová tegyük?
Először az a bizonyos Mr. Bean-sztori jutott az eszembe, amikor tatár bifszteket rendel, és csak felszolgálás után jön rá, hogy nyers húsból készült, amit ő nem kedvel. Az asztalon található összes alkalmatosságot megtölti a nem kívánt étellel, még a szomszéd asztalnál ülő hölgy táskájába is jut belőle! Ne kerüljünk ilyen szituációba, azt kívánom mindenkinek!
Reggeli trükk
Rögtön másnap újbóli díszítéssel „eladható” úgy a sonkatál, mintha vadonatúj lenne. Húsvét volt, tehát tojásból is jól állunk, nemde? Készítsünk rántottát vékonyan csíkozott, pirított sonkával. Ha még jobban el akarjuk rejteni, akkor szeleteljünk mellé újhagymát, szórjuk meg reszelt sajttal a tálalásnál.
Ebédre krumplival vagy tésztával
Daraboljuk fel és helyezzük egy teljesen más környezetbe a maradék sonkát! Példának okáért rakott krumplihoz nagyszerű. Sok gyerek azért nem eszi meg ezt a finomságot, mert a füstölt kolbász íze, színe zavarja. A sonkát viszont mindenki szereti. Így két legyet ütünk egy csapásra. Eltűnik az ünnepi maradék és egy kevésbé kedvelt ételből kívánatos fogás válik!
{ GALÉRIA = title:Sonk%C3%A1s%20rakottkrumpli, 0,1,2,3,4,5 }
Főzzünk ki fodros kockatésztát, keverjük össze pirított sonkával és ezt szórjuk a kivajazott jénaiba. A rakott krumplihoz hasonló szósszal locsoljuk meg, reszeljünk sok sajtot a tetejére és így süssük meg… és már megint egy új fogás az asztalon!
Sonkás meleg saláta vagy leves vacsira
Ha még mindig maradt némi sonka a spájzban, ne várjuk meg, amíg megromlik, „alkalmazzuk más munkakörben” azonnal!
Húsvétkor próbálunk sokféle zöldet tenni az asztalra, én ceruzababot vagy újborsót – tehát szinte csak a héját – mindig veszek. Aztán ott is marad a hűtőben. Valahogy elfelejtődik! Idén összehozom a két csapatot, sonka–újborsó rangadót rendezek, és, ha marad főtt tojás, „bíróként” a tányérra kerülhet utóbbi is. Tehát, lássuk a meleg saláta receptjét!
Amikor csak lehet, készítek sütőtöklevest. Pirított tökmaggal, tökmagolajjal nagyszerű. Most húsvét után, a maradék felhasználási időszak kellős közepén viszont pirított sonkacsíkokkal és frissen vágott zöld- vagy metélőhagymával tálalom.
Ráadásnak néhány további ötlet
- Bármilyen más salátát, illetve krémlevest megszórhatunk pirított sonkakockákkal, sokkal egészségesebb és talán finomabb is, mint a gyári kruton.
- Sajttal húsba göngyölhetjük, póréhagymával quiche-be szórva nagyszerű.
- Ledarálva húspástétomot készíthetünk belőle, de így tejföllel összekeverve kenyérre is kenhetjük, sajttal szórhatjuk és megsüthetjük sütőben.
- Szeletben megmaradt sonkát csöppnyi olívaolajon megpiríthatunk, friss salátával, tepsis burgonyával tálalhatjuk.
- Végső elkeseredésünkben mélyhűtőbe is tehetjük a megmaradt sonkát, így ráérünk gondolkodni még, hová is süthetnénk el legközelebb!
Jövő héten az iskolai egészségnapról és otthoni vonzatáról írok, addig is együnk jó sok sonkát, ne maradjon belőle egy falat sem!
Gréti