Túl sós az étel? Szerelmes a szakács! – ezt a kis szösszenetet mindenki ismeri, és milyen alapigazság. A szerelmes embernek ugyanis folyton az áhított személy körül járnak a gondolatai, így arra, amit készít, egy cseppet sem tud koncentrálni. Mi összegyűjtöttük az öt legérzékenyebb területet, ha ezeket szem előtt tartod, akkor olyan nagy baj már nem történhet:
1. Óvatosan a sóval!
Ha valamibe túl sok só kerül, azt kivenni már nem tudjuk belőle, teljesen ehetetlenné válhat az ételünk, ezért fontos, hogyan bánunk a legalapvetőbb fűszerünkkel. Figyelj oda: a tészta főzővizére, a levesre, a hús pácolására. Inkább kevesebb só kerüljön hozzájuk, mert utánfűszerezni mindig lehet.
Pár ötlet, ha megvan a baj:
- a levesbe főzz pár szem krumplit
- a tésztát rottyantsd fel egy újabb adag, só nélküli vízben
- vagy a tésztaszószba ne tegyél sót
- a húshoz készíts sómentes szószt, amiben visszamelegíted, esetleg tegyél hozzá zöldségeket, amelyek felveszik a sótöbbletet
2. Olaj – a legveszélyesebb
Annyi nehézség lehet vele: ha nem elég forró, kemény lesz a benne sült hús, ha túl forró, megéghet, aztán kifröccsenhet, ami nagyon súlyos égési sérülésekkel járhat. Szóval csak óvatosan az egyik legveszélyesebb konyhai alapanyaggal!
3. Főzővíz – a másik veszélyforrás
Először is: ne borítsd magadra! Az olajhoz hasonlóan nagyon nehezen gyógyuló sebesüléseket lehet tőle szerezni. A tészta vizének leszűrése most kétszeres odafigyelést igényel részedről!
4. Tűzön hagyott edény
Az olaj kigyulladhat, a tej és más ételek kifuthatnak, eszméletlen égett foltot hagyva a platnin vagy a gázrózsa környékén. Ha eredetileg siettél volna valahová, akkor most bizony el fogsz késni - dupla melót csináltál magadnak.
Erre figyelj!
Az égő olajra tilos vizet önteni! Takard le fedővel az edényt, hogy megakadályozd az oxigénutánpótlást!
5. Leégett étel
Itt kezdjük a legdurvább szaggal, az égett fokhagymával - ezt napokig nem fogod kiűzni a lakásból, és a hajadat is meg kell mosni utána. Kár a jó kis lecsóalapért égett baconnel vagy kolozsvári szalonnával plusz vöröshagymával karöltve - ezt is minden ruhád átveszi, állhatsz neki a mosásnak. Mindezt felülmúlhatja a sütőből felfelé gomolygó füst, ami mérgező hatású is lehet. Este, fáradtan már ne állj neki a sütésnek, nehogy idejekorán elaludj! Ugye, milyen jó ilyen felelősségteljesen szerelmesnek lenni?
Ha még csak most keresed az igazit, kattints a Randivonal oldalára!