Ne féljünk az osztrigaszósztól – Elmondjuk, miért főzz vele!

Már csak a neve okán is tuti rengetegen viszolyognak tőle, pedig nem harap. Hiába nem vagyunk osztriganemzet, alapvetően semmi okunk arra, hogy hátat fordítsunk ennek a mártásnak, amely az ázsiai kamrák egyik alaptétele. Lássuk, mit tud.

Én már magát az osztrigát is csípem – nyári születésnapomon például a Dohány utcai Escában ettem igen jófélét –, szóval ennek fényében aligha meglepő, hogy az osztrigakivonatból készült osztrigaszószt sem vetem meg. Sőt!

Kezdjük az elején. Ami a külcsínt illeti, hasonlít a hoisin szószra, szirupos állaga van, az íze viszont köszönőviszonyban sincs vele, hisz az összetevőik is mások. Az osztriga szó hallatán pedig azt hinné az ember, hogy egy olyan markáns ízvilággal lesz dolga, mint a halszósznál. Ez sem igaz.

Lévén, hogy az osztrigaszósz különleges. Összetetten sós-édes, umamis íze jól passzol húsokhoz és zöldségekhez egyaránt, de valójában sokféleképpen hasznát vehetjük.

Honnan ered, és miből készül egyáltalán?

Kínából származik, és a mendemondák szerint egy baleset eredménye. A legenda szerint 1888-ban egy kínai utcai kajaárus, Lee Kum Sheung, túl sokáig felejtett a tűzön egy adag osztrigalevest, amely így egy sűrű barna pasztává redukálódott. Sheung megkóstolta – hisz azért mégse menjen már kárba, ha nem muszáj – , és rádöbbent, hogy a karamellizált kutyulmány ízgazdag, umamisan sós, és rettenetesen finom. Elnevezte osztrigaszósznak, kezdetben csak helyben árulta, aztán palackozva nagyüzemi termelésbe kezdett. Históriájának elején csupán Kantonban használták, mára már alaptétel nemcsak a kínai konyhában, hanem Thaiföldön, Vietnámban és a khmer kamrák polcain is.

Tényleg osztrigából készül (Fotó:Unsplash)

Ma már minden ázsiai boltban lekaphatunk egy üveggel a polcról. Tegyünk így, és álljunk neki kotyvasztani! Már a szósz története is mutatja, hogy a legjobb dolgok meglepetésnek álcázva történnek velünk.

Nem csalás, nem ámítás, tényleg osztrigából készülnek a mai napig ezek a szószok, pontosabban mondva osztrigakivonatból, és ezen felül általában még cukor, só, kukoricakeményítő, színezék és MSG kerül beléjük.

Kínai mangós csirke

Idézem Jr. Smith-t: "Azért szeretem a mangós csirkét, mert a mangó olyan édes, a husi omlós, finom, az újhagyma finoman roppan, a zöldbab ropogós, de mégsem kemény, s az egész olyan ...

Milyen íze van?

Ha megkóstoljuk, a halszósszal ellentétben nem fogunk felkiáltani, hogy ez bizony osztrigából készült. Egy karamellizáltan édes, testes, ízgazdag mártásról van szó. A sós jegyek a tengert idézik, és összességében 100% umami ízhatás érvényesül. Hiába testes, az ízjegyek egyensúlyt alkotnak, ezért nagyon is ennivaló a végeredmény.

Hogyan s mit főzzünk vele?

Egy sokszínű hozzávaló az ázsiai konyhában, önmagában is elég erős, de társíthatjuk más ízekkel is. Annyi bizonyos, hogy nem kell túl sokat használni belőle. Ha nem áll rendelkezésünkre, ne helyettesítsük mással, inkább improvizáljunk.

Sokféle fogással előrukkolhatunk, itt például gombát és uborkát ízesítettek vele.

Sokrétűsége révén ráönthetjük a kész húsra vagy zöldségre, de akár egy húsmarinád is szívesen látja, illetve leveseket, stir fry fogásokat és ázsiai tésztabagyukat is ízesíthetünk vele.

A felbontott üveget tároljuk hűtőben, és használjunk el hat hónapon belül.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!